Nairo Quintana (Movistar) mag de Ronde van Romandië (WorldTour) bijschrijven op zijn palmares. De eindzege van de Colombiaan kwam nooit in gevaar tijdens de slotrit, die gewonnen werd door Michael Albasini (Orica-GreenEdge). De Belg Sander Armée (Lotto-Soudal) verzekerde zich op zijn beurt van eindwinst in het bergklassement.

De Ronde van Romandië eindigde zondag met een relatief vlakke etappe van 177,4 kilometer van Ollon en Genève. De Duitser Marcel Kittel (Etixx-Quick Step), verkouden, verscheen niet meer aan de start. Bovenaan het klassement wijzigde er op de slotdag niets meer. Twee cols van derde categorie in de eerste wedstrijdhelft vormde geen bedreiging meer voor Quintana, die probleemloos de eindzege veiligstelde. De Colombiaan stak eerder dit seizoen ook al de Ronde van Catalonië op zak. In de strijd om de dagzege trok Albasini aan het langste eind. De Zwitser rondde een vroege vlucht af en haalde het voor Andrey Amador (Movistar) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo).

Tien renners bevolkten de vlucht van de dag. Het vijftal Albasini, Amador, Carlos Verona (Etixx-Quick Step), Romain Bardet (AG2R) en winnaar van de zaterdagrit Chris Froome (Sky) kregen even later het gezelschap van Kelderman, Jérôme Coppel (IAM Cycling), Moreno Moser (Cannondale), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) en bergkoning Sander Armée (Lotto-Soudal). De 29-jarige Belg ging op zoek naar de laatste bergpunten, slaagde in zijn opzet en kroonde zich tot eindwinnaar in het bergklassement.

De voorsprong van de tien leiders schommelde steeds rond de drie minuten. In het peloton joeg Dimension Data het tempo de hoogte in en op 40 kilometer van de finish bedroeg de voorsprong van de vluchters nog twee minuten. Vooraan schudde Froome op 35 kilometer van de finish een eerste keer aan de boom. En die versnelling betekende meteen het einde van Armée in de kopgroep.

Het wegvallen van Armée vooraan was voor Lotto-Soudal en BMC het sein om jacht te maken op de vluchters. Bij het ingaan van de laatste 15 kilometer zakte de voorsprong tot onder de minuut. Vooraan gingen Verona, Amador, Albasini en Kelderman op zoek naar de dagzege. En ondanks de druk van achteruit en een late uitval van Tom Bohli (BMC) hield het viertal net stand.

Het peloton werd in de laatste drie kilometer nog opgeschrikt door een val, maar de eindzege van Quintana (Movistar) kwam niet meer in gevaar. Het is de eerste keer dat de Colombiaan de Ronde van Romandië op zijn naam schrijft. Thibaut Pinot (FDJ) en Jon Izagirre (Movistar) mochten mee op het eindpodium.

Bekijk hier de volledige uitslag en eindstand!