Na jaren van impressionante trucjes en gesynchroniseerde dansjes zullen de olifanten van het Ringling Brothers Circus zondag hun laatste act houden. Dat schrijft CNN.

Het einde komt bijna twee jaar voor het verwachte pensioen van de olifanten. Feld Entertainment, de eigenaar van Ringling Brothers, zegt dat alle olifanten tegen 2018 naar een privaat park in Florida gaan. Het ziet er echter naar uit dat dat iets vroeger zal gebeuren. 

Het pensioen markeert het einde van een tijdperk voor de olifanten, die een belangrijk deel waren van het circus. De dieren waren jarenlang de hoofdact. Maar tal van dierenrechtenorganisaties hadden kritiek en klaagden het circus aan voor dierenmishandeling. Zo kreeg Ringling Brothers in 2011 een boete van 270.000 dollar, of 235.000 euro. 

De olifanten mogen dan wel verdwijnen uit het circus, de andere dieren blijven voorlopig wel 'in dienst'. Het circus, dat dertien olifanten in dienst had, meldt dat andere dieren zoals tijgers, leeuwen, paarden, honden en kamelen deel blijven uitmaken van de shows.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in