Crombez: ‘Investeer in veiligheid in plaats van gevechtsvliegtuigen’
Crombez met Johan Vande Lanotte en Jean Vandecasteele Foto: BELGA

In Oostende heeft SP.A-voorzitter John Crombez zondag tijdens zijn speech op de Dag van de Arbeid geijverd voor meer investeringen in veiligheidsmensen. Hij eiste dat het geld waarmee de regering gevechtsvliegtuigen koopt, geïnvesteerd wordt in de veiligheidsmensen op het terrein.

‘In deze tijden moeten onze veiligheids- en politiemensen hun werk goed kunnen doen. Hun werk moet werkbaar zijn. Het is uw job als minister om tijdens een crisis daadkracht te tonen. Het is uw job als minister om nu serieus werk te maken van veiligheid’, klonk het zondag in Oostende, nadat Crombez zaterdagavond al een volle Vooruit had toegesproken.

‘Het kan niet zijn dat teruggekeerde Syriëstrijders na zestien maanden nog altijd niet worden opgevolgd. Het kan niet zijn dat het Kanaalplan, dat de wijken in en rond Molenbeek moet versterken en leefbaar maken, een slappe vod is. Het kan niet zijn dat de maatregelen waar onze politie- en veiligheidsmensen nu al zestien maanden om vragen, er nog altijd niet zijn.’

De voorzitter van de socialisten begrijpt dat veiligheids- en politiemensen actievoeren, ‘als je een regering hebt die je feliciteert en daarna je pensioen aanpakt’. En dat leden van de antiterreurdiensten willen stoppen, ‘als je maanden dag en nacht werkt om daarna de schuld te krijgen’.

Voorts zei de SP.A-voorzitter dat wat de ministers ‘werkbaar werk’ noemen, eigenlijk een ‘trek-uw-planbeleid’ is. ‘Het zijn altijd dezelfden die betalen’, aldus Crombez. Hij herinnerde eraan dat mensen flexibeler zullen moeten werken om in ruil minder loon, pensioen en tijd over te houden. Hij verwees tot slot nog eens naar het ‘Eerlijk Plan’ van zijn partij als alternatief voor het huidige beleid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in