Vlaams Belang: 'Werk moet voor eigen volk eerst zijn'
Foto: BELGA

Naar aanleiding van de Dag van de Arbeid heeft Vlaams Belang een manifestatie gehouden op de Grote Markt in Antwerpen. Kopstukken Filip Dewinter en Jan Penris trokken in hun toespraken van leer tegen de sociale dumping uit Midden- en Oost-Europa en de ‘asieltsunami’ die de arbeidsmarkt overspoelt. 'Werk moet voor eigen volk eerst zijn', klonk het.

Vlaams Belang meent dat de socialisten niet het alleenrecht op de 1 meiviering hebben. 'Wij zijn de enige partij die nog opkomt voor de gewone man', zei federaal volksvertegenwoordiger Filip Dewinter. De manifestatie werd dan ook niet toevallig georganiseerd aan de ‘Buildrager’, het standbeeld ter ere van de de havenarbeiders. De partij pleit immers voor het behoud van de wet-Major, die de havenarbeid regelt, en verzet zich tegen de ‘welvaartsvernietigende’ Europese Unie, die de havenarbeid wil liberaliseren.

Filip Dewinter hekelde in zijn toespraak de uitspraak van minister van Werk Kris Peeters dat we allemaal boven onze stand leven. 'Als er iemand boven zijn stand leeft, dan zijn het de politici. Wie ook boven zijn stand leeft, zijn de moslimterroristen die in de cel zelfs nog stempelgeld krijgen en de asielzoekers die een uitkering ontvangen zonder één dag te werken.'

Goedkope arbeidskrachten

Hij trok ook van leer tegen de sociale dumping uit Midden-Oost-Europa. De arbeidsmarkt wordt volgens hem overspoeld door goedkope arbeidskrachten, waardoor Vlaamse werknemers uit de markt geprijsd worden of hun loon naar beneden moeten bijstellen. 'Allemaal het resultaat van de opengrenzen- en globaliseringspolitiek die ons wordt opgedrongen', zei Dewinter.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Penris klaagde in zijn toespraak de stijgende lasten aan. 'Als u recentelijk uw gas- en elektriciteitsrekening of uw belastingbrief bekeken hebt, dan weet u wat ik bedoel. En betalen we die lasten om onze eigen mensen te dragen? Nee, wij moeten betalen voor alle fortuin- en asielzoekers die ons overspoelen.'

Beide politici legden nog een bloemenkrans bij het standbeeld neer, waarna de Vlaamse Leeuw werd ingezet. Aan de manifestatie nam een vijftigtal mensen deel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in