Tobback: ‘Verdienen beleid dat ook toekomst biedt’
Foto: BELGA

‘Er is meer dan ooit een tegengif nodig voor het huidige beleid, dat bij iedere begrotingsoefening verandering alleen maar kan vertalen in achteruitgang’, zei Vlaams parlementslid en oud-partijvoorzitter Bruno Tobback in zijn 1 mei-toespraak in Leuven.

Verandering betekent volgens Bruno Tobback niets ‘als die verandering er niet voor zorgt dat het voor iederéén beter wordt’. Hij wees er ook op dat SP.A maanden geleden in het Vlaams Parlement duidelijk gemaakt heeft dat ‘de biomassacentrales beter van tafel zouden gaan en dat de Turteltaks niet nodig zou zijn’.

Nu de Turteltaks ingevoerd is en op de factuur van alle Vlaamse gezinnen staat, komt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten tot hetzelfde inzicht, hekelde BrTobback. ‘Als zij daar echt wil voor gaan, dan heeft ze onze volle steun en zullen wij zeer constructief zijn. Maar waarom heeft ze die beslissing dan niet al maanden geleden genomen voordat ze die onfaire belasting door de strot van alle Vlamingen duwde?’, vroeg hij zich af.

Ook in zijn toespraak haalde hij zwaar uit naar het beleid van de Vlaamse en federale regering dat ‘niet eerlijk is tegen u’. Een beleid dat echt hervormt, kiest ervoor om de pensioenen voortaan te berekenen op basis van gewerkte jaren, kies voor een sociaal zekerheidsstelsel dat voor iedereen - werknemers, zelfstandigen, ambtenaren - gelijke en geloofwaardige garanties biedt voor gelijke inspanningen en voor een eerlijker belastingsysteem.

Hij haalde uit naar de regering, ‘die aan ù de factuur doorschuift voor de feesten die een significant deel van onze eigen banken blijkbaar voor de betere klanten organiseert in de straten van Panama’.

Van de door premier Michel beloofde jobs komt er volgens Tobback niets in huis en dat ligt in de eerste plaats aan de blinde vlekken in het beleid van zijn eigen regering. De burgers verdienen een beleid dat niet alleen offers vraagt, maar ook toekomst biedt, aldus Tobback.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in