Mertens: 'Tien dagen om Turteltaks af te schaffen'
Foto: BELGA

PVDA-voorzitter Peter Mertens benadrukte in zijn 1 mei-speech de nood aan een vermogenskadaster. 'Zo kunnen we de grote fiscale fraude aanpakken en eindelijk een echte miljonairstaks kunnen invoeren.’ Hij geeft Bart Tommelein, de nieuwe Vlaamse minister van Energie, tien dagen om de zogenaamde Turteltaks in te trekken.

‘Deze regering is kwetsbaarder dan wij denken. Niet alleen rond de privileges van de ministers. Niet alleen rond de Turteltaks. Maar ook rond de politiek die zij voeren. Dat is de politiek van het verleden. Wij kunnen deze regering doen buigen', klonk het op het Antwerpse Zuid, waar socialisten en arbeiders verzamelden voor 1 mei.

‘Wij hebben nu nood aan een grote sociale beweging. Net zoals de generatie die de achturendag heeft afgedwongen. Net zoals onze broeders en zusters vandaag in Frankrijk de regering onder druk zetten’, aldus Mertens wiens partij daarom de oproep tot een grote betoging eind mei volop zal ondersteunen.

‘Wat is er werkbaar om tot 67 jaar te moeten werken voor steeds minder pensioen? Wat is er werkbaar aan om 45 uur per week te moeten werken? Wat is er werkbaar aan nulurencontracten, of aan flexijobs waar je slechts 24 uren op voorhand het uurrooster van krijgt?’, hekelt hij de politiek van de rechtse regering.

‘Ze hebben de mond vol over pensioenhervormingen, en ze vinden dat we allemaal boven onze stand leven. Maar zelf verdienen ze meer dan 10.000 euro netto per maand. Zelf kunnen ze op pensioen op hun 55 jaar, en dat voor 4.150 euro per maand netto.’

Tien dagen om Turteltaks af te schaffen

Om de fiscale oplichting een halt toe te roepen, suggereert Mertens om een Fortune-On-Web in te voeren, ‘een vermogenskadaster waarop alle fortuinen van dit land, alle aandelen, alle bankrekeningen, alle immobiliën zwart op wit genoteerd staan’. ‘Zodat we de grote fiscale fraude kunnen aanpakken en eindelijk een echte miljonairstaks kunnen invoeren.’

Afsluiten deed hij met een duidelijke boodschap aan de Vlaamse Regering: ‘Of het nu Turtelboom is of Tommelein die ons 100 euro doet betalen. Of die taks nu Turteltaks of Tommeltaks noemt: het is en blijft een onrechtvaardige en ongrondwettelijke belasting. Wij zullen nooit aanvaarden dat de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen.’

PVDA geeft de regering daarom tien dagen. Wordt de taks niet ingetrokken, dan stapt Mertens op 11 mei, om 11.00 uur 's ochtends, naar het Grondwettelijk Hof, waar ook Test-Aankoop al een procedure inleidde. ‘Als de Turteltaks niet integraal wordt afgeschaft dan trekken wij naar het Grondwettelijk Hof om deze onrechtvaardige Turteltaks definitief te laten vernietigen’, dreigt Mertens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in