Venezuela morrelt nu ook aan de klok
Protest in Maracaibo, op de borden staat onder andere ‘wij willen werken’ Foto: REUTERS

In een poging om (nog meer) energie te besparen, heeft de socialistische regering in Venezuela zondag de klok een halfuur vooruit gedraaid. President Nicolas Maduro heeft ook beloofd dat hij het minimumsalaris met dertig procent wil optrekken.

De beslissing om de klok vooruit te draaien is maar één van de vele maatregelen die de Venezolaanse regering heeft genomen om de diepe economische crisis en het stroomtekort in het land het hoofd te bieden.

President Maduro doet hiermee precies het omgekeerde van zijn voorganger Hugo Chavez. Die draaide bijna tien jaar geleden de klok een half uur terug omdat de schoolkinderen dan niet zo vroeg moeten opstaan. De regering meent dat het extra daglicht de energieconsumptie zal verminderen. Experts verwachten echter geen al te groot effect.

Eerdere maatregelen om energie te besparen: de werkweek van de openbare sector is tot twee dagen herleid, scholen blijven op vrijdag dicht en winkelcentra zijn slechts de helft van de tijd open.

Maduro wijt het stroomtekort aan de droogte. Die zou de waterkrachtcentrales klappen toebrengen. Zijn criticasters wijten de problemen echter aan een tekort aan investeringen in nieuwe, moderne centrales.

Het olierijke Venezuela lijdt onder de dalende olieprijzen. Er is een tekort aan basisvoorzieningen en voeding, en de inflatie is torenhoog. De oppositie wil een referendum om Maduro aan de dijk te zetten.

Madura probeerde zaterdag, in de aanloop naar 1 mei, het ongenoegen in te dammen met de belofte dat zijn regering het minimumsalaris met dertig procent zal verhogen. Er worden zondag niettemin grote protestmanifestaties verwacht in het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in