Journalist infiltreert bij IS: 'Duizenden Fransen moeten sterven'
Foto: CANAL+
Met een verborgen camera heeft een journalist zes maanden geïnfiltreerd in een terreurcel van jihadisten in Parijs en Chateauroux. Zij waren van plan om samen een aanslag te plegen in Frankrijk. Eind 2015 konden de terroristen allemaal gearresteerd worden. Het undercoverwerk van de journalist Saïd Ramzi - een schuilnaam - leverde een opmerkelijke reportage op die maandagavond uitgezonden wordt op Canal +.

In de reportage Soldats D'Allah doet Saïd Ramzi zich voor als een moslim 'van dezelfde generatie als de terroristen van Le Bataclan'. Op die manier wilde hij het vertrouwen van de jihadisten winnen. 'Mijn doel was te verstaan wat er in hun hoofd omgaat', zegt Saïd Ramzi aan AFP.

De eerste contacten met de extremisten verliepen via Facebook, waar ze op verschillende pagina's de jihad verheerlijkten. Nadien volgde een ontmoeting met iemand die zichzelf de 'emir' van tientallen jongeren noemt. Sommigen van hen zijn moslims, anderen zijn bekeerd. 

De ontmoeting vond plaats in een verlaten parkje in Chateauroux. Vanaf daar begon de journalist zijn opnames met de verborgen camera. Om de beweegredenen van de jihadisten te verstaan. 'Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is dat de islam nergens te bespeuren is. Er was helemaal geen behoefte om de wereld beter te maken. Ik zag alleen jonge, opgewonden, gefrustreerde, verloren, suïcidale mensen. Gemakkelijk te manipuleren. Ze hadden het ongeluk om geboren te worden in een tijd waarin er sprake is van de Islamitische Staat. Heel triest', zegt Ramzi. 

'Duizenden Fransen moeten sterven'

De emir van de groep, een jonge Frans-Turkse man die zichzelf Osama noemt, probeerde de verslaggever meteen te overtuigen dat het paradijs wacht als hij een zelfmoordaanslag zou plegen in Syrië of Frankrijk. 

'Dat is de weg naar het paradij', fluisterde hij met een constante glimlach. 'Kom op, broeder, we gaan naar de hemel. Onze vrouwen wachten op ons, met engelen die ons zullen dienen. Je zal een paleis hebben en een gevleugeld paard van goud en juwelen.'

Osama legde ook duidelijke plannen voor aanslagen op tafel. 'Je moet een militaire basis aanvallen', zegt hij. 'Wanneer ze zitten te eten en allemaal op een rijtje zitten... Ta-ta-ta-ta-ta! Of journalisten van BFMTV of iTV. Zij zijn in oorlog tegen de islam. We moeten hun harten breken. Op een moment dat ze het niet verwachten en zichzelf niet beschermen. Er moeten duizenden Fransen sterven.'

Maar de dingen kwamen pas echt in een stroomversnelling toen een zekere Abu Suleiman terugkeerde uit Raqqa. Ramzi zou hem nooit ontmoeten, maar Suleiman regelde wel een afspraak voor hem met een vrouw in nikab. Aan een station overhandigde zij hem een brief met daarin details voor een aanslag. 'Ga naar een nachtclub, schiet iedereen neer, wacht tot de politie arriveert en blaas jezelf dan op.'

'Medeplichtigen uit Orléans hadden zelfs al kalasjnikovs op de kop getikt. Maar hun plan werd nooit uitgevoerd. Ze werden allemaal gearresteerd. Op één lid na, die door de mazen van het net kon glippen. Hij besefte dat Ramzi een dubbele agenda had en bedreigde hem zelfs: 'Je gaat eraan, man!'

'Mijn infiltratie stopt hier', zei de journalist nadien. Zijn missie - iedereen tonen hoe het eraan toegaat in een terreurcel - was geslaagd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in