Montasser AlDe’emeh sluit antiradicaliseringscentrum: 'Het is nu aan de overheid'
Foto: Bart Dewaele

Montasser AlDe’emeh sluit de deuren van zijn centrum 'De Weg Naar', waar hij sinds begin 2015 geradicaliseerde moslimjongeren, hun families en teruggekeerde Syriëstrijders begeleidde. Dat vertelt hij zondag aan Knack.be. 'Het is nu aan de overheid. Ik kan dit niet alleen blijven doen', aldus de specialist in jihadisme, het radicaliseringsproces en de begeleiding van teruggekeerde Syriëstrijders.

Montasser AlDe’emeh richtte in 2015 een eerste centrum op in Mechelen, dat operationeel was van begin 2015 tot eind 2015. Na de aanslagen in Parijs opende hij ook een centrum in Molenbeek. De werking financierde hij zelf, zonder subsidies van de overheid. 'Dat zou mijn geloofwaardigheid onder een bepaalde groep van radicale moslims ondermijnen. Bovendien geloof ik niet in de deradicaliseringsprogramma’s van de overheid, dus wil ik me er niet aan liëren', zo zegt hij aan Knack.be.

Bedreigingen

Maar gedesillusioneerd door het uitblijven van enige respons vanuit het beleid, zet AlDe’emeh zijn engagement in 'De Weg Naar' op zondag 1 mei stop. Hij heeft het gevoel dat hij niet gehoord wordt bij de beleidsmakers, en moet anderzijds bedreigingen uit radicale islamitische hoek slikken. 'Gisteren nog werd ik met de dood bedreigd uit IS-hoek.'

Volgens AlDe’emeh is het nu aan de overheid om de radicalisering aan te pakken. 'Het is vandaag 1 mei, bijna anderhalve maand na de aanslagen in Brussel en Zaventem: ik heb niet de indruk dat er echt werk van gemaakt wordt om die wortels van het fundamentalisme aan te pakken.'

Vals attest

Begin dit jaar werd de jihadexpert nog verhoord en vrijgelaten onder strikte voorwaarden nadat hij in verdenking was gesteld van valsheid in geschriften, omdat hij een vals attest zou hebben verschaft aan een kandidaat-Syriëstrijder waaruit moest blijken dat die een deradicaliseringscursus had gevolgd bij AlDe'emeh in zijn centrum, ook al klopte dat niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in