Meer dan dertig circusleeuwen uit Colombia en Peru zijn zaterdag overgevlogen naar Zuid-Afrika, waar de dieren worden opgevangen in een privaat park. Het transport is vlot verlopen en de dieren verkeren in goede gezondheid.

De 33 leeuwen maakten een vijftien uur durende vliegreis van Peru naar het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, nadat de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Animal Defenders International (ADI) ervoor hadden gezorgd dat de dieren daar kunnen worden opgevangen in een privaat park.

De dieren zouden weinig tot geen last hebben van hun lange reis, en verkeren in goede gezondheid.

De circusleeuwen, die in gevangenschap werden geboren, werden bevrijd nadat het gebruik van wilde dieren werd verboden in Peru in 2011, en twee jaar later ook in Colombia.

‘Deze dieren hebben enorm veel geleden’, aldus ADI-oprichterJan Creamer. Bij bijna alle dieren waren tanden of klauwen verwijderd, waardoor ze niet meer kunnen overleven in de natuur.

Het Emoya Big Cat Sanctuary, in het noorden van Zuid-Afrika, heeft een oppervlakte van 5.000 hectare en er worden reeds zes andere leeuwen en twee tijgers opgevangen. De dieren zullen langzaamaan aan elkaar worden voorgesteld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in