Jambon wil identiteitskaart online vernieuwbaar maken
Foto: Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil het mogelijk maken om identiteitskaarten online aan te vragen. Daardoor zou je nog slechts één keer naar het gemeentekantoor moeten, namelijk voor het inruilen van de oude kaart voor de nieuwe. Dat zei Jambon aan Open VLD-Kamerlid Dirk Van Mechelen.

'We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om een identiteitskaart via internet aan te vragen', aldus de minister. 'Het doel is om zowel de foto als de handtekening van de burger langs digitale weg aan de gemeente te bezorgen voor de aanvraag van de nieuwe identiteitskaart. Uiteraard dienen er een aantal veiligheidsvereisten ingebouwd te worden om mogelijke identiteitsfraude tegen te gaan.'

De mogelijkheid om je identiteitskaart via internet te vernieuwen, zou ook kunnen betekenen dat een digitale foto voortaan volstaat. Mogelijk komt er dus een eind aan de voor velen obligate passage langs het fotohokje voor een setje pasfoto’s.

Strenge voorwaarden

Al moeten pasfoto’s wel aan strenge voorwaarden voldoen, onderstreept minister Jambon. Ook nu al worden de foto’s beoordeeld op een heel aantal criteria, zoals scherpte, contrast, resolutie, afmetingen, achtergrond, positie van het hoofd, de houding en de gezichtsuitdrukking. Die strenge criteria zijn nodig voor een vlotte identificatie, ook met het oog op de strijd tegen identiteitsdiefstal en fraude, merkt Jambon op.

'Het feit of de foto genomen werd door een professionele fotograaf doet weinig ter zake', verduidelijkt de minister nog. 'Alleen merken we in de praktijk heel vaak dat foto’s die niet door een professionele fotograaf genomen zijn, vaak van mindere kwaliteit zijn.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in