Onthaalmoeder vrijgesproken van dooreenschudden baby
Foto: thv

Een 30-jarige ex-onthaalmoeder uit Moorslede is door het hof van beroep in Gent vrijgesproken voor het dooreenschudden van een toen vier maanden oude baby. In eerste aanleg werd ze nog veroordeeld. In beroep werd ze vrijgesproken op grond van twijfel.

De feiten dateren van 13 november 2012 in Moorslede. De baby zou een flauwte hebben gekregen. De vrouw zou het kind op de poep hebben geslagen en lichtjes dooreengeschud. Toen dat niet baatte, zocht ze hulp. Het kindje werd uiteindelijk naar het ziekenhuis overgebracht.

De artsen van het ziekenhuis van Roeselare spraken toen over het zogenaamde Shakenbabysyndroom. In eerste aanleg werd de vrouw veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 900 euro, waarvan ook de helft met uitstel. Op burgerlijk vlak moest ze bijna 10.000 euro schadevergoeding betalen.

In beroep spreekt het hof in Gent de vrouw nu vrij. Een van de gerechtsdeskundigen spreekt van bloedingen op meerdere tijdstippen. Een of meerdere bloedingen zijn volgens de arts veroorzaakt op een ander tijdstip. Een bloeding zou niet minimum twee uur, maar eerder een tot vier dagen oud geweest zijn. Vandaar dat het hof haar nu vrijsprak op grond van twijfel.