Wezel saboteert grootste deeltjesversneller ter wereld
Foto: rr

De Large Hadron Collider, de gigantische deeltjesversneller in Genève die onze landgenoot François Englert aan zijn Nobelprijs hielp, werd offline gehaald door een wezel. Dat blijkt uit interne documenten die het deeltjeslab Cern online geplaatst heeft.

‘Ik kan bevestigen dat we ’s nachts elektrische problemen hebben gehad’, zei Arnaud Marsollier, woordvoerder van Cern. ‘We vermoeden dat het probleem te wijten is aan een klein dier.’ Het dier kauwde volgens de documenten op een elektrische transformator en werd vervolgens geëlektrocuteerd. De wezel veroorzaakte een stroomuitval.

Volgens de woordvoerder zal het enkele dagen duren vooraleer de deeltjesversneller opnieuw online zal zijn. Het materiaal is volgens Marsollier niet aangetast.

In de deeltjesversneller vliegen bundels van protonen bijna aan de lichtsnelheid door de ring van 27 kilometer, in twee richtingen, waarbij ze een miljard botsingen per seconde produceren. De banen van alle wegspattende brokstukken moeten binnen die seconde geanalyseerd zijn, op zoek naar ongewone gebeurtenissen die menselijke aandacht verdienen.