Een werk van een van de grappigste vogels uit de kunstwereld
Foto: isopix

Minister Turtelboom lichtte haar ontslag toe met een opvallende poster op de achtergrond. ‘C’est le courage qui compte’ van de Fransman Ben Vautier.

Een vreemde keuze misschien: de handdoek in de ring gooien en op de achtergrond laten verstaan dat je moedig bent. Maar zo vreemd is het niet, want Turtelboom legde ook op haar persconferentie de klemtoon op haar eigen moed.

‘Ik ben acht jaar minister geweest en ik heb heel veel moeilijke dossiers op mijn bord gekregen. Ik heb in al die dossiers altijd één zaak voor ogen gehouden: dat ik de problemen aanpak zodat de volgende generaties het beter hebben. Dat is voor mij de essentie van aan politiek doen.’

Waar komt het kunstwerk vandaan?

Het werk achter de minister is van een merkwaardige kunstenaar. Ben Vautier (Nice, 1949), wereldwijd bekend onder zijn voornaam Ben, was lange tijd een van de grappigste vogels in de naoorlogse kunst.

Hij werd bekend met zijn kleurrijke winkeltje, waarin hij alledaagse voorwerpen combineerde met zijn eigen werk en met werk van jonge artiesten die hij apprecieerde. Het winkeltje van Ben, dat onder meer in het Centre Pompidou in Parijs tentoongesteld werd, relativeerde het sérieux en de hoge ambities die met veel kunstwerken samenhangen.

‘Je suis un peintre raté’

De grote tijd van Ben waren de jaren 1960 en 1970. Hij maakte toen deel uit van de Fluxus-beweging, die een frisse wind deed waaien door de kunst.

Ben twijfelt aan alles. Hij zet met veel plezier een vraagteken achter al te stellige overtuigingen, maar zo nodig ook achter zichzelf. Meestal verpakt hij zijn twijfels in geestige opschriften die hij in witte letters aanbrengt op zwarte borden. Een typische tekst van hem luidt: ‘Je suis un peintre raté’ (ik ben een mislukte schilder).

Overzichtstentoonstelling in het Muhka

Ben is in ons land een goede bekende. Talrijke verzamelaars kochten zijn werk en in 1988 maakte hij een grote overzichtstentoonstelling in het Muhka in Antwerpen. Vandaag behoort Ben niet meer tot de trendsetters in de kunstwereld, maar het publiek houdt nog altijd van zijn baldadige grapjes. Veel succes heeft hij nog altijd met zijn opschriften op T-shirts en prentkaarten.

Meer info vindt u hier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig