Wat is de Turteltaks?
Foto: belga
Twee maanden geleden, op 1 maart, trad de zogenaamde 'Turteltaks' definitief in werking. Het invoeren van die heffing zorgde voor heel wat commotie. Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) kreeg een grote lading kritiek over zich heen. Vandaag neemt ze om die reden ontslag. Maar wat is de Turteltaks nu alweer?

Annemie Turtelboom was duidelijk deze namiddag: 'Hoewel noch ik, noch mijn partij verantwoordelijk zijn voor de schuldenberg, werd de strijd dusdanig gepersonaliseerd dat ik besloten heb om mijn mandaat terug te geven aan de partij.' Ze heeft het over de Turteltaks of de energieheffing die eerder dit jaar effectief van kracht ging en veel kritiek ontving.

De Turteltaks dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Een groenestroomcertificaat of GSC bewijst dat iemand een bepaalde hoeveelheid energie opwekte uit hernieuwbare bronnen, zoals met behulp van zonnepanelen. Wie zo'n energie produceert, krijgt van de Vlaamse Regering een of meerdere certificaten, afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde energie. 

Het tarief van de jaarlijkse heffing wordt bepaald op basis van het jaarverbruik van elektriciteit. Voor het merendeel van de gezinnen komt de bijdrage op de stroomfactuur neer op honderd euro extra per jaar. Maar voor grote verbruikers, bijvoorbeeld huishoudens die een elektrische warmwaterboiler of een accumulatieverwarming hebben, kan die taks een pak hoger liggen.

Naargelang van de verbruiksschijf moet 130, 290 of zelfs 770 euro per jaar worden betaald. Het bedrag van honderd euro geldt enkel voor wie minder dan 5.000 kilowattuur per jaar verbruikt. Wie tussen 5.000 en 10.000 kilowattuur verbruikt, betaalt 130 euro op jaarbasis en wie meer verbruikt betaalt meer dan 290 euro. Zo’n 11.500 gezinnen zullen 770 euro betalen.

Beschermde klanten, die hebben meer geluk. Zij krijgen een korting. Deze klanten betalen slechts 25 euro.

'Dit is het dossier waarvan ik het afgelopen jaar het meest heb wakker gelegen. Het had perfect vermeden kunnen worden als de oversubsidiëring op tijd was gestopt', zei ze in oktober nog in een interview met De Tijd

 

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig