Pak minder klimmers voor Mount Everest
Een opstopping zoals deze wordt dit jaar niet verwacht op de Mount Everest Foto: Photo News

Het klimseizoen voor de hoogste berg ter wereld is opnieuw van start gegaan, maar voorlopig hebben zich nog minder geïnteresseerden dan anders gemeld in het basiskamp aan de voet van de Mount Everest. Een jaar geleden kwam een twintigtal klimmers nog om het leven toen een aardbeving in Nepal een lawine teweegbracht.

Het aantal dapperen dat de Mount Everest wilden bedwingen nam decennialang toe, maar de zware aardbeving die Nepal vorig jaar trof en dodelijke lawine van 2014 lijken daar een einde aan te hebben gemaakt. Bij de start van het klimseizoen (dat amper twee maanden duurt) hebben zich zo’n twintig procent minder klimmers geregistreerd dan vorig jaar.

De Nepalese overheid heeft dit jaar 289 vergunningen uitgevaardigd aan buitenlandse klimmers, die elk 11.000 dollar betaalden voor een kans om de top van de mythische berg te bereiken. Vorig jaar waren er 357 registraties.

Ter vergelijking: in 2012 was er nog een dag waarop maar liefst 234 klimmers moesten aanschuiven om op het dak van de wereld te staan. Toen werden zo’n 600-tal vergunningen uitgedeeld.

Helikopters

Vorig jaar werd nog beslist om de klimvergunningen voor expedities die in 2015 werden afgelast met twee jaar te verlengen. Vorig jaar stond geen enkele klimmer op de 8.848 meter hoge top van de berg. De organisatoren van de expedities zijn dan ook al blij met elke klimmer die zich wel aanmeldt, en hopen vooral op een rustig jaar.

Dat ze in Nepal toeristen dan maar op een andere manier proberen te plezieren, door helikoptervluchten aan te bieden boven het Himalayagebergte, is dan ook niet naar de zin van de sherpa’s, die vrezen dat de trillingen nieuwe lawines kunnen veroorzaken. In 2014 kwamen zestien Nepalese bergbeklimmers om het leven bij een dodelijke lawine.