Studenten negeren kennis over risicoseks in de praktijk
‘Archiefbeeld uit ‘Girls’, HBO Foto: rr

Van Temptation Island tot Blind Getrouwd, nooit is het zo duidelijk geweest als nu: een goede relatie en een gezonde seksualiteitsbeleving is niet vanzelfsprekend. Uit een enquête van de Hogeschool PXL blijkt dat de kennis over risicoseks goed is maar dat die in de praktijk weinig wordt omgezet.

Enkele lectoren van De PXL-opleiding Vroedkunde trokken op onderzoek uit. In een enquête onderzochten ze hoe het vandaag gesteld is met de seksuele gezondheid van de Limburgse student en hoe het zit met zijn kennis over soa’s en veilig vrijen? Meer dan 1500 Limburgse studenten namen deel aan het onderzoek.

Na analyse spreken de cijfers boekdelen: de kennis over risicoseks is goed. Zo geeft ruim 85 procent aan te weten dat orale seks een risico op overdracht van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan inhouden. Zelfs meer dan 95 procent geeft aan dat seksuele penetratie ook een risico op soa-overdracht inhoudt.

Opvallend is dat deze kennis slechts weinig in de praktijk – veilig vrijen – wordt omgezet. Zo geeft slechts 55 procent van de studenten aan een condoom te gebruiken bij penetratie. Zelfs meer dan 90 procent gebruikt geen condoom voor orale seks, ondanks het besef dat ook hieraan een soa-risico verbonden is.

Praten met vriendjes en vriendinnetjes

PXL wil zijn steentje bijdragen en slaat de handen in elkaar met PXL-Healthcare en PXL-Education om alle Limburgse jongeren een blizzard te geven in hun relationele carrière.

Vorige week tijdens ‘PXL Breekt Uit’ mochten ook tientallen Limburgse kleuterklassen samen met onze studenten vroedkunde en kleuteronderwijs aan de slag.

Een interdisciplinair team ontwikkelde en begeleidde een les relationele en seksuele vorming over thema’s als vriendschap, verliefdheid, praten met vriendjes en vriendinnetjes, knuffelen en kusjes geven staat op het programma. Een goede basis om op latere leeftijd efficiënt aan de slag te kunnen met die relationele en seksuele vaardigheden die onze Limburgse jongeren nodig hebben om later relationeel en seksueel geluk te vinden.