GETEST. LG G5, de eerste modulaire smartphone
Foto: LG

Trok de LG G4 nog voluit de kaart van het design, met een handgemaakte lederen backcover, het nieuwe vlaggenschip gooit het over een hele ander boeg. De G5 is de eerste modulaire smartphone van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Aan de hand van verwisselbare accessoires, de zogeheten LG Friends, kies je zelf welke functie je op dat moment het belangrijkst vindt: de camera, de muziekspeler of een langere accuduur.

De nieuwe G5 is met zijn metalen unibody-behuizing verre van lelijk, maar in vergelijking met zijn voorganger ziet hij er toch wat ‘gewoontjes’ uit. De lederen achterkant heeft plaats gemaakt voor een matte coating en ook het gebogen scherm, een andere unieke feature van de G4, is verdwenen. Schitteren nog door afwezigheid: de volumeknoppen aan de achterkant, waar LG altijd zo prat op ging. Op het nieuwe toestel zitten ze weer als vanouds aan de zijkant. Een design-compromis, zo klinkt het desgevraagd: ‘Anders werd het toestel te dik of de bobbel achterop te groot’.

Dubbele camera

Wél weer opvallend, net boven de vingerafdrukscanner die tevens dienst doet als aan/uitknop, zijn de twee cameralenzen. We zagen die feature enkele weken geleden ook al opduiken bij de Huawei P9 (lees onze bespreking ), maar de functie van de dubbele optiek is bij beide smartphones compleet verschillend. Zo meteen meer daarover. Eerst buigen we ons over de eigenschap die de G5 écht uniek maakt, en dat is zijn modulaire karakter.

Via een klein knopje kan je de complete onderkant van de G5 (het gedeelte met het logo) losklikken en uit het toestel schuiven. Je verwijdert op die manier meteen ook de knalgele 2.800mAh batterij die je dus letterlijk in een handomdraai kan vervangen door een volledig opgeladen exemplaar. Om de accu uit de houder te klikken moet je wel behoorlijk wat kracht zetten. Bovendien gaat de handeling telkens gepaard met een onheilspellend krakgeluid. Tijdens de test leverde dat verder geen problemen op, maar of dat voor de gehele levensduur van het toestel geldt, daar hebben we toch onze twijfels bij.

GETEST. LG G5, de eerste modulaire smartphone
Met een druk op de knop verwijder je de batterij van de G5. Foto: mvdv

De accu van de G5 is trouwens iets minder krachtig dan het 3.000mAh exemplaar van de G4. Dat kan te maken hebben met het feit dat het beeldscherm ook iets kromp, van 5,5 naar 5,3 inch. Het display biedt nog steeds de Quad HD-resolutie van 2.560 op 1.440 pixels. Dat is fenomenaal scherp, maar zorgt wel voor een hoger stroomverbruik dan een ‘klassiek’ Full-HD scherm.

Daardoor scoort de G5 wat autonomie betreft eerder gemiddeld, zeker voor een flagship-telefoon. Maar goed, mocht het nodig zijn dan kan je de batterij zoals gezegd vliegensvlug vervangen. Bovendien beschikt het toestel over de Quick Charge 3.0-technologie van Qualcomm, waardoor de accu 27 procent sneller zou opladen dan de vorige generatie. Dat gebeurt trouwens via de handige nieuwe USB Type-C connector die je onmogelijk nog verkeerd kan inpluggen. Nog goed om weten: de accu bijtanken kan op elk moment met de optionele Hybrid Battery Charger van LG, een accessoire van € 59,99 dat geleverd wordt met een extra batterij en tevens dienst kan doen als powerbank (draagbare accu).

De échte vrienden

Naast de batterijmodule die de G5 vergezelt zijn bij lancering nog twee andere verwisselbare LG Friends-uitbreidingen beschikbaar: de CAM Plus en de Hi-Fi Plus. Het gaat om een apparaatje dat van de G5 een betere digitale camera maakt en een draagbare geluidsversterker die werd ontwikkeld in samenwerking met Bang & Olufsen. Die laatste module (van € 149) konden we nog niet testen, de CAM Plus hebben we wel geprobeerd. Dit gadget heeft een waarde van € 99, maar snelle beslissers ontvangen de module (tot eind mei) gratis bij aankoop van een LG G5. De smartphone zelf verwisselt voor € 699 van eigenaar.

In tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten, bevat de CAM Plus geen eigen camera. De G5 beschikt zelf namelijk al over twee lenzen (selfiecamera niet meegerekend): een voor normale foto’s van 16 megapixels en een 8-megapixelaar die groothoekopnames van 135 graden maakt. Dat is een beeldhoek die 1,7 keer groter is dan bij een gewone smartphonecamera en 15 graden wijder dan het menselijke gezichtsveld.

In gewoon Nederlands betekent dit dat er niet één maar twee voetbalelftallen op een foto passen, en dat je een veel groter stuk van een landschap in één keer kan vastleggen. Ook wanneer je van dichtbij een gebouw of ander groot object wil fotograferen, komt de groothoeklens uitstekend van pas. Een leuk extraatje dus dat uitnodigt tot experimenteren, ook al zijn de kiekjes duidelijk van wat mindere kwaliteit dan die van de primaire camera. Die is in grote lijnen trouwens gelijk aan de prima optiek van de LG G4, met een diafragma van f/1.8, optische beeldstabilisatie en laser-autofocus, een scherpsteltechniek waarbij de afstand tot het object nauwkeurig en snel wordt gemeten middels een infrarode laserstraal.

GETEST. LG G5, de eerste modulaire smartphone
De G5 met CAM-module. Foto: mvdv

Wat de CAM Plus-module daar nog aan toevoegt? Voornamelijk een aantal fysieke knoppen om de camera pijlsnel te activeren, scherp te stellen en af te drukken (via dezelfde button), plus een draaiwieltje om de zoomfunctie te bedienen. Daarnaast zorgt de module voor meer grip én zit er ook nog eens een additionele 1.200mAh batterij in die de totale capaciteit van de G5 op 4.000mAh brengt. Best een nuttige uitbreiding, maar met € 99 (de prijs vanaf 1 juni) niet bepaald goedkoop.

Muziek in hoge resolutie

De Hi-Fi Plus-module met B&O-logo, niet getest, zorgt dan weer voor een betere geluidskwaliteit. Het apparaatje heeft een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker en stelt audiofielen in staat om hoge resolutiebestanden af te spelen in 32-bit/384 kHz. Dankzij upsampling laat het gadget ook je alledaagse muziekbestanden beter klinken, zoals tracks in mp3- of aac-formaat. De Hi-Fi Plus glijdt vlot in de LG G5, maar kan daarnaast ook als externe DAC (digitaal-naar-analoog converter) worden gebruikt in combinatie met andere Android- én iOS-smartphones of zelfs met een pc of Mac. Zo klinkt ook de muziek die je met die toestellen afspeelt plots een pak beter.

GETEST. LG G5, de eerste modulaire smartphone
In mei brengt LG nog extra ‘Friends’ voor de G5 op de markt. Foto: LG

Half mei verschijnen er nog twee LG Friends op de markt, maar die zijn niet bestemd voor de uitbreidingspoort van de smartphone. Het gaat om de LG 360 VR, een virtual reality-bril die tot nader order enkel met de G5 samenwerkt, en de LG 360 Cam waarmee je zelf 360° foto’s en video’s kan inblikken. Beide toestellen krijgen een richtprijs mee van € 279.

Tot slot een paar specificaties van de G5 die nog niet aan bod kwamen. De smartphone wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 820 processor en Android 6.0 Marshmallow, heeft 4 GB werk- en 32 GB opslaggeheugen (uit te breiden met een microSD-kaartje), schiet selfies van 8 megapixels, kan ook filmen in 4K-kwaliteit en is verkrijgbaar in drie kleuren: Titan, Gold en Silver.

Conclusie

Hoewel we de G4 persoonlijk mooier vonden is de G5 zonder twijfel LG’s meest innovatieve smartphone tot nu toe. Maar hoe ingenieus de verwisselbare modules ook zijn, het aanbod is voorlopig zeer beperkt. Bovendien lijken het ons geen gadgets die iedere G5-bezitter zomaar zal aanschaffen: daarvoor is de Hi-Fi Plus te niche en de CAM Plus te duur. Het is nochtans best een handig ding.

Wie na het lezen van deze review voor de LG G5 besluit te gaan, koopt het toestel dus best voor eind mei, want dan krijg je de CAM Plus er nog gratis bij. Aan de andere kant: ook zonder de optionele LG Friends haal je met de G5 een topsmartphone in huis met uitstekende prestaties, niet één maar twee fijne camera’s, en een extreem gemakkelijk verwisselbare batterij op de koop toe.