Met vergiet op het hoofd op pasfoto? Mag niet
Bert Goossens. Foto: fvv

Een aanhanger van de kerk van het vliegend spaghettimonster probeert in Gent een foto met een vergiet op zijn hoofd op zijn identiteitskaart te krijgen.

‘Neen meneer, met een vergiet op het hoofd mag je niet op een pasfoto.’ De bediende keek haar ogen uit toen Bert Goossens (29) zich aan het loket in Gent aanmeldde voor een nieuwe identiteitskaart. Voor haar een man in piratenkostuum. Op zijn pasfoto: een omgekeerd vergiet op zijn hoofd.

‘Dit is geen grap’, zegt Goossens, ingenieur en ‘pastafarian’. ‘Er is natuurlijk zelfspot mee ­gemoeid. Maar ik wil geen ­andere religies belachelijk maken. Ik ben als christen opgevoed, ben boeddhist en respecteer ieders geloof.’

Pastafarians zijn aanhangers van de kerk van het vliegend spaghettimonster, een beweging die als mix van ironie en ernst ontstond in de VSen een aanklacht is tegen de invloed van godsdienst.

De kerk is in de wereld aan een opmars bezig. In Nederland is ze erkend als godsdienst. In Nieuw-Zeeland werd onlangs het eerste ‘spaghetti-huwelijk’ voltrokken. Maar in Gent werd de pasfoto met vergiet geweigerd. ‘Terecht’, zegt de FOD Binnenlandse Zaken. ‘Het gaat niet om een echte religie, maar om een parodie op het geloof.’