Belfius sluit negatieve spaarrente uit
Foto: Belga

De topman van staatsbank Belfius spreekt zich uit tegen negatieve rente op spaarboekjes, tegen een beursgang en tegen een verkoop verzekeringspoot.

‘De bodemrente van 0,11 procent op de spaarboekjes is niet gezond voor de banken, maar Belfius is niet van plan om een negatieve rente in te voeren op de spaarrekening. Laat ik daar duidelijk over zijn’, dat verklaarde topman Marc Raisière vandaag tijdens de presentatie van de nieuwe strategie van Belfius in Londen.

De topman van de staatsbank voegde er in de marge aan toe dat het management nog altijd voorstander is van een stand-alone scenario, waarin er geen beursgang komt en de verzekeringspoot van Belfius niet verkocht wordt.

Op vraag van de regering heeft een zakenbank namelijk een studie gemaakt over de voor-en nadelen van alle mogelijke strategische opties voor Belfius. Het is nu aan de politiek om daarin een keuze te maken. Eén daarvan is een gedeeltelijke beursgang, naar het voorbeeld van ABN Amro in Nederland. En dit ten vroegste vanaf september, zodat de opbrengst van die beursgang niet gedeeld moet worden met de restholding Dexia. Een ander strategische optie is de verkoop van Belfius Insurance. Topman Raisière verwerpt beide en zet daarmee druk op de regering, in de hoop dat Belfius ook de komende jaren een staatsbank blijft.

‘Belfius is een Belgische bank- en verzekeraar waarbij alle belangrijke beslissingen in eigen land worden genomen. Ik hoop dat dit zo blijft’, aldus Raisière.

Dat betekent echter niet dat er de komende jaren bij Belfius niets zal veranderen. Tegen 2020 wil de staatsbank de relatie met de klant aanhalen door fors in te zetten op digitalisering en een betere klantenervaring door het gebruik van Big Data. En dat door gericht te investeren in Fintech-bedrijven. Opvallend ten slotte is dat Belfius de komende vier jaar ook een nieuwe kostenstructuur wil uitwerken voor de zichtrekening en de betalingen.

In totaal wil Belfius de komende jaren 100 miljoen euro stoppen in de digitalisering van het aanbod. Bedoeling is dat de klanten tegen 2020 alle basisbank- en verzekeringsproducten mobiel en papierloos kunnen aankopen op hun smartphone. De bank sluit niet uit dat op middenlange termijn klanten die nog wel papier willen, bijvoorbeeld rekeninguitreksels, daarvoor zullen moeten betalen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in