Twee Turkse journalisten veroordeeld tot twee jaar cel
Foto: AFP

Een rechtbank in Istanboel heeft donderdag twee Turkse journalisten veroordeeld omdat ze in januari 2015 bij hun redactioneel commentaar een cartoon van de profeet Mohammed van Charlie Hebdo hadden gepubliceerd. Ze kregen een gevangenisstraf van twee jaar. Volgens hun advocaat gaan beide journalisten van de regeringskritische krant Cumhuriyet in beroep.

Op de cartoon kwam heel wat kritiek vanuit de regering. Premier Ahmet Davutoglu noemde de publicatie ervan een “zware provocatie” en zei dat dergelijke beledigingen van een godsdienst niet tot de persvrijheid gerekend kunnen worden. De journalisten, Hikmet Cetinkaya et Ceyda Karan, werden daarom beschuldigd van het “aanzetten tot haat” en het “beledigen van religieuze waarden”.

Tegen Cumhuriyet en zijn journalisten lopen verscheidene rechtszaken vanuit de AKP. Onder meer de hoofdredacteur Can Dundar moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij over wapenleveringen vanuit Turkije aan Syrische rebellen had bericht. Maandag werd Dundar ook nog veroordeeld tot een geldboete van 9.000 euro, naar aanleiding van een artikel over een groot corruptieschandaal uit 2013, waarin hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en verschillende van diens aanhangers zou beledigd hebben.