De 5 beste cd's van de week
Andy Stott Foto: rr
Heerlijke hooks, minimalistische zoemtonen en meedogenloze grooves. Kortom: lekkers voor fijnproevers.
1

Andy Stott - Too many voices

Sirene tussen klotsende beats

Wee het gebeente van de onverlaten die Andy Stott in een hokje willen dwingen. Too many voices distilleert de meest verfijnde ideeën uit zijn catalogus om er meedogenloos pulserende grooves mee te brouwen. Kers op de taart? De intrieste stemsamples van Alison Skidmore, Stotts pianolerares. Van verbasterde r&b tot vergane post-dubstep: Stott creëert er aardedonkere pareltjes mee, barstensvol weemoed.

Voor wie? Rauw en korzelig kan er altijd in bij u.
naar de recensie >

2

THE JAYHAWKS - Paging Mr. Proust

Ruig en psychedelisch

Wat een verrassing om de haast afgeschreven band The Jayhawks na 31 jaar te zien uitpakken met wellicht zijn beste album. Paging Mr. Proust staat vol goeie melodieën, heerlijke hooks en scherpe harmoniezang. REM-gitarist en producer Peter Buck geeft het gitaarwerk een ruige meerwaarde, maar even boeiend zijn de psychedelische accenten en de zeer gevarieerde dynamiek die tedere momenten tegenover scheurende countryrock zetten.

Voor wie? Country met métier gemaakt, dat smaakt.

naar de recensie >

3

Sturgill Simpson - A sailor’s guide to earth

Angstige vader

Interessant hoe de introverte countryzanger Sturgill Simpson op zijn derde album alweer het roer omgooit. Nu eens huurt hij de Dap-Kings in om de pedalsteelgitaar, zo typisch voor zijn muziek, te confronteren met dampende soulblazers. Maar soms omzwachtelt hij een song, zoals ‘Breakers roar’, met minimalistische zoemtonen, die het grote thema – zijn plichten en angsten als jonge vader – nog beter in de verf zetten.

Voor wie? Haal u de jonge Van Morrisson voor de geest.
naar de recensie >

4

PJ Harvey - Hope six demolition project

Op oorlogspad

Na haar meesterwerk Let England shake vervolgt Polly Harvey haar zoektocht naar sporen van oorlog. Ze reisde naar Washington, Kaboel en Kosovo en schreef de meeste songs vanuit haar observaties, en soms ook interpretaties. Nu pakt Harvey uit met scherpe beschrijvingen, boze vaststellingen en harde cijfers over de globale ellende die vandaag aangericht wordt door het kapitalisme.

Voor wie? U heeft genoeg geduld om de plaat te laten rijpen.
naar de recensie >

5

An Pierlé - Arches

Prachtpop met orgel

Arches is het eerste album van een tweeluik van An Pierlé, waarin het orgel van de Gentse St-Jacobskerk centraal staat. Organist Karel de Wilde trekt dikke strepen onder alle muziek, maar roept evenzeer stilte op: een omgeving waarin Pierlé zich vocaal kan uitleven. Haar teksten zijn beeldrijke analyses van zelftwijfel en relatiepatronen, met als rode draad de wens om vrijer te zijn.

Voor wie? U houdt ook van Kate Bush.
naar de recensie >