Abou Jahjah niet welkom op benefiet: ‘Pol Van Den Driessche saboteerde mijn komst’
Pol Van Den Driessche stuurde eind maart een brief naar de school met de vraag om Abou Jahjah te bannen van de benefiet. Foto: Photo News

Columnist Dyab Abou Jahjah is niet langer welkom op een benefiet van de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte donderdagavond. Volgens hem is dat de schuld van N-VA-senator Pol Van Den Driessche. ‘Een zogenaamde haatprediker als ik was niet welkom’, aldus Jahjah.

Ieder jaar organiseert de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge een benefietavond ‘Eat, meet & greet’ om Kom op tegen Kanker te steunen. Voor honderd euro kan je er tafelen met bekende Vlamingen.

Dit jaar delen er negen bekende Vlamingen, onder wie professor Etienne Vermeersch en advocaat Jef Vermassen, een tafel met telkens zes mensen die daarvoor honderd euro betalen.

Ook Dyab Abou Jahjah, columnist bij De Standaard en een van de oprichters van Movement X, had toegezegd om deel te nemen. Maar daar kwam kritiek op van senator en Bruggeling Pol Van Den Driessche (N-VA).

Sociale bewogenheid

Eind maart stuurde de senator een brief naar de school met de vraag Jahjah van de lijst te schrappen. ‘Is het u ontgaan dat de heer Jahjah zich de voorbije jaren vaak liet opmerken als een haatprediker die geen kans liet liggen om zwaar uit te varen tegen mensen en verenigingen? Ook zijn aanvallen tegen onze democratische overheden zijn genoegzaam bekend. Hij kan bezwaarlijk een toonbeeld van een gematigde moslim worden genoemd’, schrijft hij daarin.

De school ging daar aanvankelijk niet op in. ‘Ter Groene Poorte is een school met een opvoedingsproject waar sociale bewogenheid, openheid en kritische zin heel belangrijk zijn’, reageerde organisator Paul Van Damme in Het Laatste Nieuws.

Achterban

Volgens Abou Jahjah, die zijn relaas deed in een post op Facebook, zette Van Den Driessche echter verder druk op de school en volgden er racistische brieven van de achterban van N-VA naar de school. ‘De school heeft me gisteren (eergisteren, red.) laten weten dat ze niet anders konden dan me te weigeren’, schrijft hij.

Op Twitter bleven Abou Jahjah en Van Den Driessche elkaar onder vuur nemen. De school was niet bereikbaar voor commentaar.