Freddy Loix gaat in Rally van Wallonië voor vierde winst op rij
Freddy Loix wil samen met Johan Gitsels voor vier op een rij gaan.

De Citadel van Namen is vrijdag het decor voor de startplaats van de 33ste Rally van Wallonië. Het is de vierde van negen wedstrijden die behoren tot het BK Rally. De vorige drie manches werden gewonnen door Freddy Loix en co-rijder Johan Gitsels, ze starten dus ook nu als topfavoriet in hun Škoda Fabia R5.

De perfecte seizoenstart voor Loix en Gitsels maakt van hen logischerwijs ook meteen de favorieten voor dit weekend, dat beseft ook co-rijder Gitsels. “Uiteraard zijn we favoriet na winst in Haspengouw, Spa en Tielt. Dat kunnen we na die drie zeges dit seizoen niet ontkennen.” Loix heeft zijn plannetje voor dit weekend alvast uitgedokterd. “Ik weet welke rijders ik in de gaten moet houden. Al zal er in de gegeven omstandigheden weinig tactiek aan te pas komen. Net zoals dat in de voorgaande rally’s het geval was, zal er ook vrijdag vanaf de eerste meters ontzettend hard gereden worden.” Zijn co-rijder geeft hem daar helemaal gelijk in. “Het wordt aanvallen vanaf de eerste meter, zeg maar vanaf de eerste centimeter.”

Technisch en gevarieerd parcours Gitsels beseft dat zijn taak als co-rijder dit weekend belangrijker dan ooit is door het technische parcours. “Als co-rijder moet je in deze rally misschien nog meer aan de bak in vergelijking met andere wedstrijden en kan je dus nog meer dan in andere wedstrijden het verschil maken. Het is opvallend hoeveel aandachtspunten er zijn. Asfalt, beton, onverhard en kasseien, de rally van Wallonië heeft het allemaal.”

Dat gevarieerde parcours maakt de Rally van Wallonië voor Freddy Loix één van de mooiste rally’s van het seizoen. “Jongens worden hier gescheiden van mannen. Je moet een aardig stukje kunnen rijden. In deze rally tellen niet alleen het aantal pk's. Je kan er als rijder het verschil maken en dat zorgt echt voor een geweldig gevoel. Bovenop de Citadel staan dan nog eens duizenden mensen ons op te wachten. De manier waarop ze reageren en ons aanmoedigen is fantastisch.”

25 klassementsritten op één weekend De rally van Wallonië start vrijdagavond met een dubbele showklassementsrit op de Citadel. Op zaterdag worden er al vijftien klassementsritten gereden tegen de tijd. Zondag worden er nog eens acht klassementsritten gereden. De winnaar van de rally van Wallonië kennen we zondagnamiddag omstreeks 16 uur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig