Neem nu bijvoorbeeld de Nussberg-wijngaard, waar je kan genieten van ongelooflijk lekkere gerechten, zowel in het glas als op het bord. Bij een 'grüne veltliner' of 'gemischter satz' – een klassieke Weense wijn die de afgelopen jaren een ware renaissance doormaakt – worden in de wijnlokalen pikante lekkernijen van het buffet geserveerd die uitstekend bij het edele vocht passen. Als bijgerecht krijg je altijd het mooie uitzicht op de stad – overigens de enige metropool ter wereld die met circa 700 hectare aan wijngaarden over een noemenswaardig wijnbouwgebied beschikt.
De uitstekende wijnen vind je al lang niet meer alleen in de Weense wijnlokalen, maar ook in de vele bars en vinotheken. Je vindt in Wenen ook nog iets bijzonders: een zekere lichtheid van zijn, die aangenaam aanstekelijk is. Genieten van het moment, leven in het hier en het nu, dat is Wenen ten voeten uit.
Lokale wijn, wijnlokaal.
Vroeger waren de Weense wijnlokalen rustieke 'Buschenschenken' (wijnterrassen) waar je op lange houten banken van het edele vocht kon genieten. Bezoekers wisten dat ze welkom waren als ze zagen dat er een kruik boven de ingang hing. Het betekende dat het wijnlokaal open was.Deze gewoonte bestaat vandaag ook nog.
Naast traditionele plekken zoals 'Sirbu' of 'Mayer am Nussberg' kan je nu ook terecht in iets modernere gelegenheden, zoals 'Zum gschupftn Ferdl', een plek met een authentieke sfeer én een stedelijk tintje.
Wandelen met wijn.
Wandelen in en rond Wenen kan makkelijk worden gecombineerd met de wijncultuur. Via de bekende 'stadswandelroute 5' loop je langs wijngaarden, eikenbossen en oude wijnstraten.
Meer highlights en ideeën voor een reis naar de natuur vind je op www.austria.info/be/austriantime