De Alpe Adria Trail – van de Großglockner naar de zee.
Foto: Franz Gerdl
“De waterval aan de ingang van de kloof? Sprookjesachtig mooi! Ik zou helemaal niet verbaasd geweest zijn, mocht er plots een eenhoorn opgedoken zijn.” Het zijn de woorden van een gelukkig wandelaar, tijdens koffie met blauwe-bosbessengebak, na een paar uur wandelen langs de Alpe Adria Trail: een magnifieke route van de bergen naar de Adriatische kust.
Dossier aangeboden door #AUSTRIANTIME.

De horizon verbreden en een kijkje nemen over de grens? Waarom niet. Het loont altijd de moeite, vooral als het landschap zo indrukwekkend is als langs de Alpe-Adria-Trail, een wandeling van maar liefst 750 km. Niemand zegt dat je die hele route in een lange stretch moet afleggen; zelfs al hou je het bij één van de 43 etappes, dan nog is deze trail dubbel en dik de moeite.

Vooral het grensgebied van de drie regio’s - Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië - is buitengewoon indrukwekkend. Hier ervaar je het eeuwige ijs van de Großglockner, de bruisende rivieren, de door zonlicht gekuste meren, bergkloven en bloeiende Alpenweiden. De wandelroute kent maar geringe hoogteverschillen. En met je bagage hoef je al helemaal niet te zeulen: die wordt op eenvoudig verzoek steeds van het begin- naar het eindpunt van elke etappe getransporteerd. Dat maakt het wandelen nog aangenamer. De ballast van alledag, de stress en onrust die je van huis hebt meegenomen, valt al na een kort stukje wandelen van je af.

Een paar hoogtepunten? Bruisende watervallen, duizelingwekkende afgronden en ruig-romantische bergpaden, zoals ...

Groppensteinschlucht

De Zechnerfall, de Große Groppensteinfall en het schilderachtige ensemble van kolken aan het einde van de kloof, via een spectaculair klimpad.

Drachenschlucht

Steek de kloof over via een 175 meter lange hangbrug, maar pas op, want de kloof wordt bewaakt door een vijf meter grote draak.

Ossiacher Schluchtweg

Wandel vanaf Ossiach via het 1,6 km lange, ruig-romantische bergpad naar de idyllische Tauernteich.

De Alpe-Adria-Trail biedt een unieke combinatie van wandelplezier, een prachtige natuur en culinaire verwennerijen. En wees er maar zeker van dat de Karinthische gastheren en gastvrouwen je in de watten zullen leggen. Karinthiërs houden zelf van lekker eten en delen hun culinaire geheimen maar al te graag met nieuwe gasten. Alleen al voor het blauwe-bosbessen-gebak zou je hier telkens weer terug willen gaan.

Meer highlights en ideeën voor een reis naar de natuur vind je op www.austria.info/be/austriantime

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in