Oostenrijk.  Ontdekken. Proeven. Rusten. Leven.
Foto: Peter Podpera
De Oostenrijkse natuur trekt elke lente en zomer duizenden vakantiegangers, op zoek naar rust, frisse lucht en een verkwikkende natuur om de batterijen terug op te laden.
Dossier aangeboden door #AUSTRIANTIME.

Los van het soort vakantie die mensen boeken: skiën, wandelen, kamperen, trektochten, ... steeds opnieuw komen de natuur en het landschap naar voren als twee van Oostenrijks grootste troeven. Een vakantie in Oostenrijk geeft energie. Dat is meteen ook de reden waarom de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme Oostenrijk 2016 en 2017 promoot met de leuze ‘Nature Reloaded’.

Natuur, natuur ... en rust

Een vakantie in de Oostenrijkse natuur biedt een perfect tegengif tegen de gejaagdheid waarmee we tegenwoordig door het leven sjezen. De tijd staat nooit meer stil, zeker niet in de stad. Iedereen staat voortdurend – vrijwel dag en nacht – stand-by. De nood aan rust, aan de natuur als toevluchtsoord wordt groter en groter.  

Waar kan je het leven beter ervaren dan in de Oostenrijkse natuur? Oostenrijk heeft op een relatief kleine oppervlakte veel moois te bieden, van de Alpen, het Donaugebied tot de Pannonische laagvlakte. Een vakantie wordt niet enkel gemaakt door de omgeving: de Oostenrijkers zelf spelen ook een grote rol. Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat Oostenrijk een van de meest gastvrije landen ter wereld is.  

Voor iedereen iets!

Oostenrijk loont altijd de moeite. Ofwel stippel je een vakantie uit  waarin je elke dag de natuur in trekt ofwel kies je ervoor om de couleur local en de ambachten van de streek te ontdekken. Het verdiept je verblijf alleszins. Je kan bijvoorbeeld op bezoek bij kaasmaker Josef Schwärzler  in het Bregenzerwald, waar je mag helpen om kaas te maken. Het is maar door met de echte Oostenrijker te spreken en samen dingen te beleven dat vakanties net dat tikkeltje extra krijgen. 

Een greep uit een bijzonder groot aanbod ...

We lichten graag een paar highlights uit het grote aanbod:

  • Ontdek samen met een ranger in het nationale park Hohe Tauern (Oost-Tirol) verborgen schatten van de natuur zoals de bergmarmot, een indrukwekkende baardgier, zeldzame kruiden. Stap voor stap, weg stress.
  • Bezoek de wilde-kruiden-school van de Oostenrijkse wandelhotels en leer ze te gebruiken in smakelijke gerechten, aangename drankjes of geneesmiddelen voor de 'groene huisapotheek'.
  • Werken als ontspanning kan in het nationale park Zillertaler Alpen: help weilanden maaien of verwijder struikgewas. De gezonde berglucht maakt je weer kwiek!
  • Wandelen langs de dorpen van het Bregenzerwald: twaalf wandelroutes door dertien authentieke dorpen (1,5 tot 4 uur), een onderdompeling in het verleden en heden van de regio.
  • Zoek de stilte op in natuurpark Sölktäler. Bloeiende kruidenvelden, met enkel het gezoem van de bijen en het getjilp van de vogels. Rustige meren, heerlijke wandelpaden, weg van de dagelijkse stress. 
  • Alpine paardrijden in het nationale park Hohe Tauern biedt een zeer intense natuurervaring: ontdek het eeuwige ijs, de glooiende almen, ruige rotsen, diepe dalen en bruisende watervallen,  geurende bergweiden, koele bossen, kleine rivieren, watervallen en rotsachtige bergpaden ... 
  • De 'Weinland Steiermark'-fietstocht: in het zuiden en oosten van  Steiermarken maken de glooiende, romantische wijnroutes indruk, met een ontspansessie in een van de vele thermaalbaden. Acht etappes en 403 kilometer verbinden het oosten en zuiden van Steiermarken met Graz. Genieten op je eigen tempo. 

Meer highlights en ideeën voor een reis naar de natuur vind je op www.austria.info/be/austriantime.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in