Frankrijk stelt Abdeslam officieel in verdenking van terroristische moorden
Zwaarbewapende elite-eenheden staan voor de rechtszaal in Parijs waar Abdeslam moet verschijnen. Foto: reuters

Terreurverdachte Salah Abdeslam is door Frankrijk officieel in beschuldiging gesteld voor moord en medeplichtigheid aan moord met een terroristisch karakter, zo hebben zijn advocaat Franck Berton en het parket bekendgemaakt. De 26-jarige Abdeslam werd woensdag overgeleverd aan Frankrijk waar hij meteen voor de Franse onderzoeksrechter mocht verschijnen.

Franck Berton, aangesteld als de Franse advocaat van Salah Abdeslam, bevestigde ook dat zijn cliënt in voorhechtenis zit in Fleury-Mérogis, op een dertigtal kilometer van Parijs. Abdeslam is ook beschuldigd van het bezit en het gebruik van wapens en explosieven, en sequestratie in verband met de gebeurtenissen in de concertzaal Bataclan.

De in Brussel geboren Fransman heeft de rechters gezegd dat hij later een verklaring zou afleggen. De rechters van hun kant en Berton kondigden aan dat zij de 26-jarige op 20 mei ten gronde zullen ondervragen. Berton zei dat zijn cliënt naast hemzelf en de Belgische raadsman Sven Mary, nog een derde advocaat zal hebben. Diens naam is nog niet vrijgegeven.

Volgens de Franse nieuwszender BFMTV bevestigde de raadsman dat Abdeslam geïsoleerd zal vastzitten en dat de overbrenging per helikopter woensdagochtend 'gespierd' is verlopen. Tijdens zijn verhoor heeft hij geen spijt betoond 'wat niet wegneemt dat hij dat later niet zal doen'.

Het federaal parket geeft geen informatie over het exacte tijdstip of de manier waarop de overlevering is gebeurd. De overlevering is gebeurd in uitvoering van het door Frankrijk uitgevaardigde Europese aanhoudingsbevel van 19 maart 2016. 

De Franse procureur stelt in een mededeling dat Abdeslam om 09.05 uur op Frans grondgebied is aangekomen. Volgens de Franse tv-zender werd hij kort daarna, om 11.00 uur, al overgebracht naar het justitiepaleis in Parijs. Daar verscheen de terreurverdachte voor de onderzoeksrechter voor de aanklacht en zijn voorlopige hechtenis en werd hij officieel in beschuldiging gesteld voor moord en medeplichtigheid aan moorden met een terroristisch karakter, zo werd door Berton en het parket bevestigd.

Berton, een advocaat uit Rijsel, aanvaardde naar eigen zeggen de opdracht om Abdeslam te verdedigen omdat hij gelooft dat hij wil meewerken aan het onderzoek. ‘In de nasleep van de tragische gebeurtenissen in Parijs is hij ingestort, maar nu is hij bereid om meer uitleg te geven en volgens mij zelfs om mee te werken met het Franse gerecht’, zei hij aan BFMTV.

Ontsnapping voorkomen

De voorbije dagen werd er vanuit officiële bronnen niet gecommuniceerd over de overlevering van Abdeslam, om het risico op een eventuele ontsnapping zo klein mogelijk te houden. De Franse minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas zegt dat de terrorist in een streng beveiligde isolatieafdeling zal geplaatst worden in de gevangenis van Fleury-Mérogis, een van de grootste gevangenissen in Europa. Een team van bewakers dat opgeleid is om met gevaarlijke gedetineerden om te gaan zal hem begeleiden, aldus de minister.

Salah Abdeslam is de enige terrorist die de aanslagen van 13 november in Parijs overleefde. Op 15 maart kon hij samen met de man met het alias Amine Choukri ontsnappen toen zes politiemensen aan hun safehouse in de Driesstraat in Vorst stonden. Drie dagen later werden ze toch opgepakt in Molenbeek.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat Abdeslam tijdelijk weer naar België kan komen als zijn aanwezigheid hier vereist is. In ons land werd Abdeslam vorige week nog in verdenking gesteld voor zijn betrokkenheid bij de schietpartij in Vorst, enkele dagen voor zijn arrestatie. Voor de aanslagen in Brussel is hij vooralsnog niet in verdenking gesteld.