Jo Fonck derde burgemeester van Denderleeuw in drie jaar tijd
Na Jan De Dier (N-VA) en Alberic Sergooris (CD&V) is Jo Fonck (SP.A) de derde Denderleeuwse burgemeester in drie jaar tijd. Foto: vmd

Jo Fonck (SP.A) heeft dinsdagmorgen bij de provinciegouverneur de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van Denderleeuw. De Oost-Vlaamse gemeente gaat al sinds het begin van de legislatuur in 2013 door een periode van onbestuurbaarheid en politieke crisissen. ‘Dit is de laatste bladzijde van een heel moeilijk hoofdstuk dat we nu afsluiten’, zei kersvers burgemeester Fonck.

Jo Fonck was in de vorige legislatuur al burgemeester van Denderleeuw. De kopman van het kartel SP.A-Open was de absolute stemmenkampioen in 2012. Zijn partij haalde toen ook 30 procent van de stemmen, maar belandde op de oppositiebanken na bijzonder moeizame coalitiegesprekken. Onder bemiddeling van toenmalig gouverneur André Denys sloten eind januari 2013 CD&V, N-VA en Open Vld/Plus een coalitie, met Jan De Dier (N-VA) als burgemeester.

In november 2014 riepen de vier leden van coalitiepartner CD&V, de acht leden van SP.A-Open en een onafhankelijk raadslid (ex-Open Vld/Plus), goed voor 13 op 25 zetels, de onbestuurbaarheid van de gemeente uit. Een jaar later sloten CD&V, SP.A-Open en het onafhankelijk raadslid een nieuwe bestuurscoalitie, met Alberic Sergooris (CD&V) als tijdelijke burgemeester.

Gerechtelijk onderzoek

Fonck kon nu pas de eed afleggen door het gerechtelijk onderzoek van een vastgoeddossier waarvoor hij, samen met andere toenmalige coalitieleden, halverwege maart 2016 buiten vervolging werd gesteld. Denderleeuw heeft dus een derde burgemeester deze legislatuur. ‘Hoe zegt men dat? Derde keer, goede keer’, grapte Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers voorafgaand de eedaflegging.

‘Dit is een groot moment, na al wat er de voorbije twee à drie jaar is gebeurd’, zei Fonck. ‘Dit is de laatste bladzijde van een heel moeilijk hoofdstuk dat we nu afsluiten’. Fonck blikte vooruit naar plannen en beslissingen, in onder meer sport- en jeugddossiers maar ook rond netheid, maar keek ook nog één keer achterom. ‘Fouten maken is geen probleem, als je er tenminste uit leert en ik denk dat we dat allemaal gedaan hebben’, klonk het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in