Overvallenplaag op Gentse nachtwinkels
Camerabeeld van de overval in de Dampoortstraat Foto: fvv

De Gentse nachtwinkels zijn de laatste maanden het mikpunt van gewapende overvallen. Burgemeester Daniël Termont benadrukt dat ‘deze vorm van criminaliteit de volle aandacht geniet van de Gentse politie’.

Afgelopen weekend werd nog maar eens een Gentse nachtwinkel overvallen, deze keer in Oostakker. Vrijdagochtend was ook al een winkel in de Dampoortstraat het slachtoffer geworden van enkele criminelen. Dat brengt het totaal dit jaar al op acht.

De daders zijn veelal gewapend met een vuurwapen om de uitbater onder schot te houden, en gebruikten in enkele gevallen ook zeer zwaar geweld. Zo raakte begin deze maand een uitbater van een nachtwinkel in de Oude Houtlei levensgevaarlijk gewond nadat een overvaller hem hard op het hoofd had geslagen.

‘Deze vorm van criminaliteit geniet de volle aandacht van de Gentse politie’, zei burgemeester Daniël Termont (SP.A) in de commissie Algemene Zaken, na een vraag van partijgenoot Bruno Matthys. Hij benadrukt ook dat elf van de twaalf geïdentificeerde daders al werden gevat. ‘Dat bewijst het engagement van de politie.’

Termont heeft zijn agenten ook opdracht gegeven om meer te patrouilleren op kritieke punten, vooral na 17.00 uur, en om snel te reageren onmiddellijk na de feiten. De uitbaters zijn vlak na de feiten meestal zwaar onder de indruk en verwittigen daarom niet meteen de politie. Verder roept hij de Gentenaren ook op om alle mogelijke tips te melden.

De Gentse burgemeester geeft ook aan dat het een goed idee is om klanten aan te moedigen elektronisch te betalen en dat ook duidelijk op het raam te vermelden. Verder kunnen nachtwinkeluitbaters verschillende maatregelen nemen die een ontradend effect hebben op overvallers, zoals het plaatsen van camera’s, alarmsystemen en speciale kluizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig