Franse zender choqueert met beelden van kamikaze Abdeslam in café
Luttele seconden voor de explosie: Brahim Abdeslam in Comptoir Voltair. Foto: M6

De Franse zender M6 heeft zondagavond ruwe beelden getoond van tijdens de aanslagen op 13 november in Parijs. Zo was onder meer te zien hoe Brahim, de broer van Salah Abdeslam, zich opblies in een café.

Het programma ‘Zone Interdite’ wijdde een aflevering aan de aanslagen in Parijs. De documentaire van anderhalf uur toonde onder meer hoe de terroristen zich hadden voorbereid en wat zich die vrijdagavond heeft afgespeeld. Getuigenissen van agenten, reddingswerkers en slachtoffers werden aangevuld met 3D-reconstructies, amateurbeelden en bewakingsbeelden. Beelden die soms erg choquerend waren.

Franse zender choqueert met beelden van kamikaze Abdeslam in café
Brahim Abdeslam. Foto: FP, ap

Kijkers konden onder meer zien hoe de 31-jarige Brahim Abdeslam, een Fransman die in Molenbeek verbleef, zichzelf tot ontploffing bracht in de bar-restaurant Comptoir Voltaire in het 11de arrondissement. Hij wandelt de zaak binnen, gaat tussen enkele tafeltjes staan, verbergt zijn gezicht en blaast zich op. Het is bijna onbegrijpelijk hoe enkel de terrorist daarbij omkwam en slechts enkele klanten gewond raakten. Eerder werd aangenomen dat hij voor het restaurant begon te knoeien met zijn bommengordel en hij vroeger dan gepland stierf.

Voyeurisme?

De uitzending was verboden voor kinderen onder de 10 jaar, maar verschillende kijkers uitten hun afschuw over de beelden op Twitter. Aan de Franse nieuwssite ‘Le JDD’ verdedigde maker Christian Huleu de keuze om de ruwe beelden te verspreiden.

‘Om de kijker de omvang van de gebeurtenis te doen begrijpen, moet je ook die beelden tonen. Ik heb geprobeerd om een evenwicht te zoeken tussen het geweld en het respect voor de slachtoffers en de kijkers. Ik heb de beelden gezien van in de Bataclan (de concertzaal waar de terroristen meer dan 100 mensen om het leven brachten, red.), maar die zou ik nooit tonen en ik wou dat ik ze nooit had gezien. Voor sommige zaken heb ik zelfcensuur toegepast. Je moet de gewelddadigheid van die dingen laten zien, zodat die nooit meer gebeuren’, aldus Huleu.

Opmerkelijk: de uitzending werd offline gehaald op M6.

M6 had de bewuste beelden eerder al getoond, maar die werden afgebroken voor het moment waarop Abdeslam zich opblies.

Franse zender choqueert met beelden van kamikaze Abdeslam in café
Bar-restaurant Comptoir Voltaire. Foto: EPA