Game of Thrones betreedt maagdelijk gebied in nieuwe aflevering
Foto: AP

Vannacht ging het zesde seizoen van hitserie Game of Thrones van start. De vraag die op ieders lippen brandt: is Jon Snow dood? OPGELET: onderstaande tekst bevat SPOILERS!

Zoveel staat op het spel dit zesde seizoen van Game of Thrones en fans keken zo reikhalzend uit naar de eerste aflevering, dat mijn vingers bijna trillen boven het toetsenbord. Wat kan ik doorvertellen zonder uw kijkplezier te bederven?

De vraag op ieders lippen: is Jon Snow dood? Tot grote schrik van de fans werd de geliefde commandant van de "Night’s Watch” in het vorige seizoen genadeloos afgeslacht. Meteen gonsde het van de geruchten, want dood betekent niet altijd dood in de magische wereld van Westeros. Zeker niet als Carice van Houten, die dit seizoen weer een belangrijke rol heeft als de Rode Priesteres, in de buurt is. Zou zij Snow nieuw leven in kunnen blazen?

Dit kan ik zeggen: “The Red Woman” - aflevering één van seizoen zes - beantwoordt veel vragen die fans al een jaar lang bezighouden, maar laat evenveel open. De aflevering doet vooral dienst als springplank voor het komende seizoen, en knoopt - soms gehaast - de losse eindjes van het vorige seizoen aan elkaar. En dat is prima: de aflevering maakt héél nieuwsgierig naar wat komen gaat, zeker vanwege een griezelige openbaring in de slotscène.

Mijlpaal

Voor geharde fans is deze aflevering niets minder dan een mijlpaal. Voor het eerst betreedt de serie het maagdelijke gebied voorbij boekenserie “A Song of Ice and Fire” van George R. R. Martin waarop de tv-serie is gebaseerd. De boekenlezers zagen vijf seizoenen lang de meest schokkende plotwendingen mijlenver aankomen. Nu de serie de verhaallijn uit de boeken heeft ingehaald, voelt elke nieuwe aflevering fonkelnieuw.

Het sterkst is “The Red Woman” als het tempo wordt terug geschroefd en we zien hoe de personages omgaan met het verlies uit het vorige seizoen. Hartverscheurend is de reactie van koningin-moeder Cersei Lannister op de dood van dochter Myrcella. Ze rent over de kade naar de boot die Myrcella na jaren afwezigheid terugbrengt, waarop een close-up volgt. Langzaam verandert de gezichtsuitdrukking van actrice Lena Headey van blijdschap in afgrijzen, als ze zich realiseert dat het enige goede wat ze ooit heeft gemaakt dood is.

Het is het beproefde recept in Game of Thrones: juist als een getergde held even het geluk mag proeven, klapt de val dicht. En als er niks meer over is om van te houden, staat de personages in deze bikkelharde wereld nog maar één ding te doen: wraak nemen. Dat gebeurt in Castle Black, waar Jon Snow dood of levend bloedend op de grond ligt. En dat gebeurt vanwege Myrcella. ‘We’re going to take everything they took, and more’, zweert Jamie Lannister wenend over het lijk van zijn dochter. Dat hint op een oorlog tussen de families Lannister en Martell. En zo vermorzelt het spel der tronen langzaam maar zeker álle spelers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in