Schrijver Martin Gray dood teruggevonden in woning
Archiefbeeld Foto: photo Philippe BERGER

De Frans-Amerikaanse schrijver van Joods-Poolse afkomst Martin Gray is in de nacht van zondag op maandag dood teruggevonden in zijn woning in Ciney. Dat meldt het parket van Namen. Volgens tv-zender RTL-TVI werd de 93-jarige Gray teruggevonden in zijn zwembad. De lijkschouwer moet het lichaam nog onderzoeken, “maar voorlopig is er niets verdachts”, zegt het parket.

Schrijver Martin Gray dood teruggevonden in woning
Foto: EdA

Martin Gray, in 1922 in Warschau geboren als Mietek Grayewski, is vooral gekend om zijn autobiografisch boek “Uit naam van al de mijnen”, waarin hij vertelt hoe hij zijn hele familie verloren heeft in de naziconcentratiekampen en over hoe in 1970 zijn Nederlandse vrouw en vier kinderen omkwamen bij een bosbrand in de Côte d’Azur. In totaal publiceerde Gray twaalf boeken, die hij in het Frans schreef.

In 2001 vestigde Gray, die ondertussen al geruime tijd in de Verenigde Staten en Frankrijk had gewoond, zich in het Belgische Ukkel. Elf jaar later trok hij naar Ciney in de provincie Namen, waar hij sindsdien altijd gewoond heeft en waar hij in 2013 ereburger werd. “Gray was een monument, die met zijn levenservaringen de democratie probeerde te bevorderen. Hij was een charmante man en een groot humanist”, zegt de burgemeester van Ciney.