Nu ook Vilvoorde naar Raad van State tegen Uplace
De tegenwind tegen de komst van winkelcomplex Uplace in Machelen groeit aan. Nu heeft ook Vilvoorde beslist om naar de Raad van State te trekken. Eerder deden ook Leuven en de Mechelse partijen Vld-Groen-m+ en CD&V dat al.

De stad Vilvoorde richt haar pijlen op het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat het winkelcomplex Uplace mogelijk maakt. 'We dienen een lijvig verzoekschrift in waarin een hele reeks ongerijmdheden opgesomd staan. We wijzen de Raad onder meer op het feit dat de Vlaamse regering in dit plan opnieuw een zeer grote partijdigheid aan de dag legt ten gunste van deze private speler', zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A).

De burgemeester wijst ook op de 'louter papieren garanties' om de mobiliteitsproblemen rond Uplace te verhelpen. 'Uplace is en blijft de organisatie van de stilstand op de ring en in het centrum van Vilvoorde.' Tot slot haalt Vilvoorde aan dat het shoppingcentrum de ontwikkeling van de handelskern in Vilvoorde zal hypothekeren.

Mechelen

Maandagmorgen raakte al bekend dat de Mechelse stadslijst Vld-Groen-m+ en CD&V naar de Raad van State trekken tegen Uplace. De klacht is opvallend: in de Vlaamse regering, die de vergunningen voor Uplace goedkeurde, maakt zowel CD&V als Open Vld deel uit van de meerderheid. ‘Op lokaal vlak liggen onze prioriteiten anders’, klonk het in de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

De komst van Uplace in Machelen zien ze in Mechelen als een grote bedreiging voor de winkels in de binnenstad. ‘Het is een waanzinnig project met nefaste gevolgen voor de winkelcentra van Mechelen, Leuven, Aalst en Vilvoorde’, zegt Leo Lenaerts van het Bruulcomité.

Mechels burgemeester Bart Somers vond tien handelaars bereid om samen met zijn stadslijst en CD&V een verzoekschrift in te dienen bij de Raad van State. ‘We moeten alle middelen uitputten tegen Uplace, omdat het investeringen in onze stad op de helling zet.’

Opvallend is ook dat er binnen het stadsbestuur, waartoe ook N-VA behoort, geen consensus is bereikt over de procedure bij de Raad van State. Eerste schepen voor N-VA Marc Hendrickx noemt het initiatief dan ook ‘een plat opportunistisch electoraal initiatief’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig