Gent met strafschop in blessuretijd voorbij Genk
Foto: JEFFREY GAENS

AA Gent heeft met 10 man een felbevochten zege behaald op het veld van RC Genk. De beslissing viel pas in de extra tijd, toen Renato Neto een strafschop omzette: 1-2! Bekijk de samenvatting vanaf 23u op Sportwereld.be!

Beide coaches hadden geen verrassingen in petto: Peter Maes bracht bij Genk Neeskens Kebano in de ploeg voor de geschorste Malinovskyi. Hein Vanhaezebrouck koos voor dezelfde elf die donderdag gelijkspeelden tegen Anderlecht, dus opnieuw zonder de geblesseerde Boussoufa.

Slag om slinger

In de eerste tien minuten besnuffelden beide ploegen elkaar eerst even, maar daarna barstte een leuke pot voetbal los. Het begon met het openingsdoelpunt van Bailey (met het hoofd!) op assist van Kebano. Gent was even van slag, maar herstelde zich goed en maakte al snel gelijk. Laurent Depoitre knikte aan de tweede paal een center van Matton binnen: 1-1. Daarna keerden de kansen slag om slinger, al kreeg AA Gent naarmate de wedstrijd vorderde wel steeds meer het overwicht.

In de slotminuten van de eerste helft ging het echter helemaal mis: Kenny Saief zette met de voet vooruit een tackle in op Sébastien Dewaest. Scheidsrechter Boucaut trok rood voor Gent-middenvelder, maar daar was de bezoekersbank het helemaal niet mee eens. Sterker nog: Hein Vanhaezebrouck betrad het veld en beloonde Boucaut met een cynisch applausje, waarop hij de tribunes mocht opzoeken.

Gent blijft makkelijk overeind

Na de rust bleef Gent ondanks het mannetje minder relatief makkelijk overeind, Genk kwam niet verder dan enkele onderschepte voorzetten en houdbaare schoten van Pozuelo, Karelis en Ndidi kwam de thuisploeg niet. Twintig minuten voor tijd kreeg Thomas Buffel nog de grootste kans op het winnende doelpunt, maar uitblinker Nana Asare veegde zijn inzet van de lijn.

Maes gooide dan maar De Camargo (voor Kebano) in de strijd, maar ook dat zette weinig zoden aan de dijk. Gent kreeg zelfs nog de beste kansen met een bijna binnenwaaiende voorzet van Foket, een geblokkeerd schot van Kums en een afzwaaier van Neto. Net toen de topper van de vijfde speeldag leek af te stevenen op een gelijkspel, ging Depoitre op wandel in de Genkse zestien. Bizot haalde de spits onderuit, Boucaut wees terecht naar de stip. Saief zat al in de tribunes, Kums keek naar Neto. De Braziliaan nam zijn verantwoordelijkheid op en plaatste het leer in het zijnetje, net naast de grijparmen van Bizot.

Door deze zege komt AA Gent naast Anderlecht op de tweede plaats, op drie punten van leider Club Brugge. Genk volgt op vijf punten van de tweede plaats en acht van de leider, en lijkt dus uitgeschakeld voor de titel.