‘Fanc lijkt zwak en gevoelig voor politieke druk’
Foto: AFP

Uit een kritische audit van het Fanc blijkt dat er intern vraagtekens worden geplaatst bij de onafhankelijkheid van de nucleaire waakhond. Groen eist dringend opheldering.

‘Er heerst een indruk dat de onafhankelijkheid van het Agentschap vis-à-vis de politieke en economische wereld geleidelijk vermindert. Deze indruk roept vragen op bij de medewerkers die zich afvragen of er wel degelijk altijd rekening wordt gehouden met hun werk en hun aanbevelingen, en of de directie niet onder druk gezet wordt om bepaalde compromissen te sluiten (deze opmerking geldt vooral voor de dossiers die betrekking hebben op de kerncentrales).’

‘Het Agentschap’ is het Fanc, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. De passage is letterlijk overgenomen uit een audit naar de communicatie van en binnen het Fanc.

Bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) van Binnenlandse Zaken mag er graag op hameren dat het Fanc de onafhankelijkheid zelf is, maar in dat reactorvat lijken nu toch wat scheurtjes te komen. Met name als het gaat over de kerncentrales, het heetste nucleaire hangijzer, waar ook aanzienlijke economische belangen mee gemoeid zijn. ‘Het Fanc lijkt zwak en gevoelig voor politieke en economische invloed’, staat er voorts.

Bij het Fanc werkt zo’n 150 man en het bestaat eigenlijk uit vijf deelorganisaties. Directeur-generaal Jan Bens en de directie gaan niet vrijuit bij de communicatieproblemen. Tussen de directieleden zou er een manifest ‘gebrek aan collegialiteit en afstemming’ zijn. Dus geen ‘ondeelbare eenheid die met een enkele stem spreekt, maar vijf deelorganisaties die elk eigen en soms aan elkaar tegengestelde visies hebben’.

Er is sprake van ‘onvoldoende voorbereiding, gebruik van complexe woordenschat en zelfs communicatieve flaters’. De communicatie tussen de top en de communicatieverantwoordelijken is volgens dit document rampzalig. Een medewerker zegt daarover: ‘Soms word ik door journalisten in de hoek gedreven en heb ik geen keuze dan te antwoorden, zelfs al weet ik dat wat ik zeg geen steek houdt. Ik voel me heel slecht.’

Groen, dat de audit aan het licht bracht, eist dat Jambon en Bens tekst en uitleg geven in het parlement. ‘Dit is een problematisch rapport. Medewerkers van het Fanc zeggen hier zelf dat de politieke onafhankelijkheid onder druk staat. Hier kunnen we niet zomaar akte van nemen’, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo.