Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Koreaanse raketlancering
Foto: EPA

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zondag de recente lancering van een ballistische raket door het Noord-Koreaanse leger “streng veroordeeld”. De vijftien lidstaten van de V-raad veroordeelden de lancering unaniem.

Het Noord-Koreaanse leger vuurde de ballistische raket af vanaf een onderzeeër in de Japanse Zee (Oostzee), zo liet een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zaterdag weten. De raket vloog zo’n dertig kilometer ver, maar de lancering “lijkt mislukt te zijn”, aldus de zegsman. Noord-Korea bevestigt de lancering, die wel succesvol zou zijn geweest.

De nieuwe test komt er te midden van de toenemende spanningen in de regio. In het licht van nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad vanwege het omstreden atoomprogramma van Pyongyang en een grootschalig manoeuvre van de Verenigde Staten samen met Zuid-Korea, heeft Noord-Korea de laatste tijd raketten van verschillende types getest.

Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department noemde de test zaterdag een “flagrante inbreuk” op de resoluties van de Veiligheidsraad.