Feyenoord klopt Utrecht en pakt eerste prijs in acht jaar
Foto: EPA

Feyenoord heeft de Nederlandse beker gewonnen. In de finale klopten de Rotterdammers Utrecht met 2-1, meteen goed voor een eerste trofee sinds 2008.

In de Eredivisie hebben de troepen van trainer Giovanni van Bronckhorst de rol al even moeten lossen, in de beker zegeviert het dit jaar wel. Op weg naar de finale hadden de Rotterdammers onder meer Ajax en AZ uit het tornooi geknikkerd, in de eigen Kuip wachtte zondag Utrecht. Dat had zijn zinnen vooral op de tegenaanval gezet en liet het initiatief aan de thuisploeg. Michel Kramer kwam het dichtst bij een goal, maar hij wipte het leer naast de kooi van doelman Filip Bednarek. Vlak voor rust was het dan toch raak: op aangeven van ervaren rot en kapitein Dirk Kuijt kon Kramer dan toch de score openen: het Legioen ging uit zijn dak.

Met een gelukje

Die vreugde was echter van korte duur, want amper enkele minuten na de pauze kwam Utrecht alweer langszij. Na een scrimmage voor doel kon Ramon Leeuwin doelman Kenneth Vermeer van dichtbij kloppen: 1-1 en alles te herdoen voor Feyenoord. Het duurde tot een kwartier voor tijd vooraleer het die slag te boven kwam, maar kon de beker met wat geluk toch thuis houden. Eljero Elia kapte goed naar binnen en viseerde de korte hoek, via de paal en de rug van doelman Bednarek stond de 2-1 dan toch op het bord.

Goed voor vreugde-uitbarsting nummer twee én een eerste prijs sinds 2008. Toen won Bert van Marwijk met Feyenoord de beker, de laatste titel dateert al van in 1999.