Oostende deelt Anderlecht zware tik uit
Steven Defour gelooft zijn ogen niet Foto: Isosport

Anderlecht heeft in Play-off 1 een pijnlijke nederlaag geleden op bezoek bij KV Oostende. In Roeselare wonnen de West-Vlamingen met 4-2 na doelpunten van Akpala, Canesin en tweemaal El Ghanassy. Late doelpunten van Defour en Sylla brachten geen soelaas, sterker nog: de slotfase werd ontsierd door vechtpartijen en relletjes in het bezoekersvak.

KV Oostende kon tot dusver nog maar één punt rapen in Play-off 1, dus een stunt tegen Anderlecht was zeer welkom. Coach Yves Vanderhaeghe behield daarvoor het vertrouwen in de elf die gelijkspeelden tegen Zulte Waregem, dus mét Akpala, Berrier en Vandendriessche. Paars-wit had echter de volle buit nodig om op gelijke hoogte van Club Brugge te blijvenn Besnik Hasi greep wél in: Alexander Büttner, die een moeilijke match kende op Gent, verhuisde naar de bank en moest zijn plaats afstaan aan Olivier Deschacht.

Akpala doet Brugse vrienden pleziertje

Paars-wit begon het best aan de wedstrijd, en al na twee minuten moest KVO-doelman Didier Ovono zijn ploeg rechthouden toen Dennis Praet uithaalde op een voorzet van Deschacht. De thuisploeg raakte pas in de zevende minuut voor het eerst aan de overkant, maar het was wel meteen raak. Nadat Nuytinck onnodig een hoekschop had weggegeven, vergat de Nederlander daarbij vervolgens zelf Joseph Akpala. De ex-spits van Club Brugge kopte de 1-0 prima binnen. En het werd nog beter voor de fans op Schiervelde: na een kwartier nam Oostende snel een vrije trap. Canesin zette (randje buitenspel) voor, maar de bal week af op Nuytinck en vloog over Proto in doel: 2-0.

Anderlecht kreeg wel kansen, maar bijvoorbeeld de matige Stefano Okaka liet na de aansluitingstreffer te scoren. De grootste paars-witte kans kwam er nog net voor de rust: bij een hoekschop viel de bal enkele meters voor de doellijn voor de voeten van Kara, maar die trapte onbegrijpelijk over. Het bleek beslissend, want in de extra tijd van de eerste helft scoorde Yassine El Ghanassy zowaar de 3-0. KV Oostende counterde na een niet gefloten fout op Dendoncker razendsnel, El Ghanassy klopte Proto met een gekruist schot.

Hasi grijpt drastisch in

Hasi greep in bij de rust: Deschacht en Dendoncker bleven achter in de kleedkamer, met Sylla en Djuricic werden er twee verse aanvallende krachten in de strijd gegooid. Het leverde meteen resultaat op, want Sylla bood Okaka meteen een kans aan. Die werd verkwanseld, net zoals Praet een kwartier later een voorzet van Defour naast kopte.

De frustratie kreeg de overhand bij Anderlecht, en Kara moest eigenlijk met rood naar de kleedkamer gestuurd worden nadat hij zich revancheerde op Akpala, maar kwam weg met geel.

 

 

Hasi gooide met Trezeguet voor een bleke Tielemans zijn laatste troef op tafel, maar verder dan pogingen van Sylla en Acheampong op Ovono leken de bezoekers niet te komen. Tien minuten voor tijd pegelde Steven Defour alsnog de 3-1 tegen de netten, maar meteen daarna deed El Ghanassy op een counter de boeken definitief dicht: 4-1!

Smet op Brusselse eer

Het potje kookte vervolgens over in het bezoekersvak: de Anderlecht-fans koelden hun woede op het Roeselare-stadion, enkele heethoofden bestormden zelfs het veld. Ref Wout Smet besloot daarop om iedereen naar binnen te sturen. Na overleg werd kapitein Silvio Proto naar buiten gestuurd om de fans te bedaren, en na een oponthoud van zeven minuten kon de slotfase dan toch worden afgewerkt. Daarin milderde Sylla nog tot 4-2, maar verder raakte paars-wit niet. In het slot liet Akpala zelfs nog de 5-2 liggen.

Club Brugge is door deze nederlaag de winnaar van het weekend: het neemt na de 5-0 overwinning tegen Zulte Waregem van gisterenavond weer drie punten voorsprong op Anderlecht.