De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen de gesprekken rond het omstreden trans-Atlantische handelsverdrag TTIP opvoeren. Ze zeiden dat in het Duitse Hannover, waar ze elkaar zondag gesproken hebben.

Merkel benadrukte dat een akkoord de Europese economie alleen maar ten goede kan komen. “Maar we moeten vaart maken', aldus Merkel, 'En ik ben verheugd dat president Obama zijn steun uitspreekt aan de onderhandelingen. Wij willen alvast ons deel bijdragen.'

Obama verwacht niet dat er een ratificering van een TTIP-akkoord zal komen voor het einde van zijn ambtstermijn, in januari volgend jaar, maar hij hoopt dat de onderhandelingen tegen dan wel afgesloten zullen zijn.

Voorts spraken ze ook hun ongerustheid uit over het staakt-het-vuren in Syrië, na de herneming van de gevechten. 'De situatie is onrustwekkend', aldus Merkel. Obama liet weten dat de internationale gemeenschap er alles aan moet doen om de vredesgesprekken vooruit te laten gaan.

Ook in het conflict in Oekraïne vragen beide wereldleiders om vooruitgang te boeken. 'We willen dat de Minsk-akkoorden zo snel mogelijk worden omgezet', aldus Merkel. Er werd in Oekraïne wel een wapenstilstand overeengekomen, maar die is zeer instabiel.

Obama vroeg overigens aan de NAVO-partners om de uitgaven voor Defensie te verhogen tot 2 procent van het bbp. 'Het is belangrijk dat alle lidstaten dat doel proberen te bereiken', zo klonk het. Op de Navo-top in Wales in september 2014 spraken de 28 bondgenoten af om verdere defensiebesparingen te stoppen en bijkomend te investeren richting 2 procent van het bbp, maar de meeste Europese lidstaten slagen daar niet in. Duitsland zit aan 1,1 procent, België geraakt niet aan 1 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig