REACTIES. Jan Bakelants: “Gewoon niet goed genoeg”
Jan Bakelants (archieffoto) Foto: BELGA

Jan Bakelants (AG2R) kon zondag niet schitteren in zijn favoriete wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik. Geen schande natuurlijk, gezien zijn val de dag voordien. “Ik was uiteindelijk ook gewoon niet goed genoeg”, klonk het eerlijk. Wout Poels kon dan weer niet geloven dat hij effectief gewonnen had, terwijl eerste Belg Dylan Teuns in de wolken was met zijn knappe zestiende plaats.

Jan Bakelants: “Al gezien dat Poels sterk was”

Een dag voor je favoriete wedstrijd kennis maken met het Ardense asfalt, het overkwam zaterdag Jan Bakelants. Een grote schaafwonde en wat blauwe plekken waren het gevolg, maar Bakelants zelf bleef er nuchter bij: “Shit happens”, klonk het op Twitter.

De valpartij kon zondag als excuus dienen na een slopende Luik-Bastenaken-Luik maar Bakelants wilden zich niet verschuilen achter zijn 28e plaats. “Ik had wel wat last van die val, maar uiteindelijk was ik ook niet goed genoeg. Ik maakte nog de aansluiting op Saint-Nicolas maar de volgende helling (Côte de la Rue Naniot, nvdr.) was echt lastig. Ik gaf boven een paar meter prijs en die kon ik in deze omstandigheden niet meer goed maken. Soms reden we in het zonnetje, maar dan kregen we weer regen, hagel en sneeuw over ons heen. Afwisselend had je het warm of koud. Dat maakte de koers nog zwaarder. De sterkste renners zaten vooraan en ik had al tijdens de Waalse Pijl in de gaten dat Wout Poels, de winnaar van vandaag, sterk was. Chapeau voor hem”.

Wout Poels: “Dat ik hier win, is ongelofelijk”

Een outsider vooraf maar dat Wout Poels Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares mocht schrijven, is eerder een verrassing. “Ik kan het bijna niet geloven... Dit is de grootste zege uit mijn carrière. Het is heel mooi dat ik een monument win”, klonk het bij de Nederlander van Sky. “Ik weet dat ik snel ben, maar het is toch ongelofelijk dat ik hier win. Dat doet enorm veel deugd, omdat ik iemand ben die vaak in dienst rijd van een ander. Natuurlijk is dit ook fijn voor de ploeg. Een klassieker winnen is voor ons toch speciaal, we zijn meer een ploeg voor rittenkoersen en nu pakken we zo’n zege. Ik heb me al vaker goed gevoeld in die voorjaarsklassiekers, maar nooit haalde ik zo’n resultaat, nu wel. Ik heb het trouwens echt koud heb gehad. Mezelf warm houden en de koers doorkomen: dat was eigenlijk mijn doel vandaag.”

Dylan Teuns: “Fantastisch!”

In je tweede Luik-Bastenaken-Luik meteen een zestiende plaats veroveren én je tot beste Belg kronen: Dylan Teuns deed het in deze heroïsche editie. “Dit is fantastisch”, klonk het lichtjes emotioneel. “Zeker als je ziet van waar ik terugkom”, doelde de 24-jarige BMC-renner op zijn longontsteking van begin dit jaar. “Dit zijn de koersen waar ik van droom, die ik als jonge renner altijd wilde rijden en dan eindig ik hier in die groep met Valverde. Op het eind was het echt aanklampen, stampen op die pedalen om er bij te blijven. Het was echt afzien tot de laatste minuut. Ik kon niet meer versnellen op het eind, alleen nog tempo rijden. Het was een slijtageslag. Je moest warm blijven, niet vergeten te eten en drinken zodat je in de finale nog iets over had. Ik ben voortdurend met mijn kopje erbij gebleven en dat heeft me hier toch wel geholpen.”

Jelle Vanendert: “Nooit een goed gevoel gehad”

Jelle Vanendert finishte zondag in Luik-Bastenaken-Luik als 22e, in de groep Valverde, op 12 seconden van winnaar Poels. Daarmee toonde hij zich de beste man van Lotto Soudal, maar echt helemaal tevreden was hij daarmee niet. “Ik had liever een beter resultaat gereden”, klonk het. “Ik was mee in de finale, daar kan ik tevreden over zijn, maar meer ook niet. Op die kasseihelling had ik het behoorlijk lastig en ook op de finish naar Ans. Op die lange helling is het altijd moeilijk om nog weg te rijden. Die klim ligt me gewoon niet goed. Ik heb nog even met een schijnbeweging geprobeerd om de anderen te verrassen, maar veel zat er niet meer op. Die vier waren ook gaan vliegen. Ik heb nooit echt met een goed gevoel rondgereden en dat maakt het dan wel zwaar koersen.”

Tim Wellens: “Mijn tank was leeg”

Tim Wellens hoopte vooraf op slechte weersomstandigheden en een slijtageslag en dat kreeg hij ook, maar de kopman van Lotto Soudal finishte pas als 48e, op bijna twee minuten van winnaar Wout Poels. “Ik schoot te kort”, reageerde een ontgoochelde Wellens.

“Nochtans had ik de hele dag een goed gevoel, de ploeg zette mij nochtans perfect af in de finale. Alles verliep zoals het moest, maar op de Saint-Nicolas viel ik volledig door de mand en had ik geen kracht meer in de benen. Ik denk niet dat het een hongerklop was. Ik heb voldoende gegeten en gedronken. De tank was leeg op het eind. De weersomstandigheden waren in mijn voordeel. Het is niet dat ik het echt koud heb gehad, we waren voorbereid en goed aangekleed. Alleen op de Haute-Levée was het echt heel koud, maar echt last van het weer had ik niet.”

“Het is een feit dat de klassiekers alweer voorbij zijn en een topresultaat ontbreekt. Maar volgend jaar wacht een nieuwe kans en kom ik terug om een resultaat te rijden. Luik-Bastenaken-Luik viel tegen, maar in mijn andere klassiekers was ik wel goed, alleen het resultaat ontbreekt. Dit zijn mijn favoriete wedstrijden, ik heb me laten zien, de conditie was goed, maar ik heb geen prijs. Dat is jammer.”

Marc Sergeant: “Tegenslag was rode draad in voorjaar”

Geen ereplaats voor Lotto Soudal zondag in Luik. Jelle Vanendert was op plaats 21 de beste renner van sportief manager Marc Sergeant, die Tony Gallopin en Thomas De Gendt zelfs de meet niet zag halen. Dit is niet waarvoor we naar Luik gekomen zijn. Wellens zakte erdoor op de Saint-Nicolas en Vanendert zat tegen zijn limiet op die nieuwe klim. Hij had willen meegaan met die vier, maar dat lukte niet. We hadden De Gendt meegestuurd in de vroege vlucht om de ploegen van de favorieten aan het werk te zetten. En dat loonde in de finale. De ploegen die controleerden deden op het einde niet meer mee. Dat was opvallend. Etixx leek het heft in handen te nemen, maar ook zij verdwenen vooraan. Toen die vier renners vertrokken, had ik meteen door dat het de juiste ontsnapping was. Eén van de vier beste renners heeft gewonnen.”

Patrick Lefevere: “Kers op de taart ontbreekt nog steeds”

Met Julian Alaphilippe en Daniel Martin had Etixx - Quick-Step twee ijzers in het vuur voor La Doyenne. Martin werd 47e, Alaphilippe 23e, in de groep van Valverde op 12 seconden van winnaar Poels. “Ze voelden zich beiden niet goed’, aldus Lefevere na afloop. “Ik denk dat het weer een grote rol heeft gespeeld.”

“Daniel Martin gaf als eerste aan dat we de kaart van Alaphilippe moesten trekken”, vertelt de manager. “Vlak voor of op de Saint-Nicolas had hij een ‘kwak’ gekregen van een andere renner. Hij moest even inhouden, zich terug op zijn zadel zetten en daarna was het voorbij. Hij raakte niet meer vooruit.” Alles op Alaphilippe dus, vorig jaar tweede in Luik. “Ook hij voelde zich niet zo sterk als vorig jaar”, aldus Lefevere. “Hij is een groot talent en er is nog veel groeimarge. Ik denk dat het weer een enorme rol heeft gespeeld, dat geldt voor alle renners, maar wie hier wint, is gewoon de renner die het best tegen de koude kan en het meest kan afzien.”

Etixx - Quick-Step won dit jaar nog geen grote klassieker. Lefevere wilde tot voor kort daar geen uitspraken over doen en de balans opmaken na La Doyenne. “Wel, hier zijn we dan, we hebben geen klassieker gewonnen, maar ik kan toch niet ontevreden zijn. De ploeg heeft een sterk voorjaar gereden, we winnen met de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl twee semi-klassiekers en onderweg ook veel andere koersen, maar ik geef toe: de kers op de taart ontbreekt. Ik herhaal: ik wil geen excuses zoeken: valt Gaviria niet in Milaan-Sanremo, dan wint hij en Tom Boonen verliest Roubaix tegen een renner die wellicht maar één keer in zijn leven een grote koers zal winnen. Het is nu zo, je kan het niet veranderen. Ik kan mijn ploeg niets verwijten. De echte kopmannen hebben door omstandigheden niet gewonnen. We deden mee, maakten koers, maar wonnen niet. Ik wil vooral onthouden dat onze jonge renners sterk gereden hebben: Vakoc met winst in de Brabantse Pijl, een sterke Gaviria, Alaphilippe die bevestigt in zijn koersen en ik zag ook een sterke Laurens De Plus. Hij is voor mij de aangename verrassing van het voorseizoen. Hij reed in de Ronde van het Baskenland mee met de besten en was ook goed hier in de Ardense klassiekers. Ik ben heel tevreden over hem, je kan met zo’n jongen naar de oorlog trekken. De toekomst ziet er voor ons ploeg rooskleurig uit met al dat jonge talent.”

Over de toekomst van Boonen was Lefevere kort. “In tegenstelling tot wat in de kranten stond, heb ik zaterdag helemaal niet samengezeten met het management van Tom. Ik heb geen haast, voor half mei zal dat ook niet gebeuren.”