Astronaut loopt Londense marathon mee... in de ruimte
Foto: AP

De Britse astronaut Tim Peake heeft zondag de marathon van Londen meegelopen. Alleen deed hij dat niet echt in Londen zelf, maar 400 kilometer hoger in het Internationaal Ruimtestation ISS. Zijn tijd van 3 uur 35 minuten was meteen ook goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records in de categorie “Snelste marathon in de ruimte” bij de mannen.

De 43-jarige Peake, die eerder dit jaar de eerste Brit was om een ruimtewandeling te maken, gebruikte voor de 42 kilometer lange afstand een speciaal ontworpen looptoestel. Hij wordt door elastieken strips aan zijn schouders vastgehouden om niet weg te zweven van de loopband, zo meldt het Europese ruimteagentschap ESA.

“Dit is lastiger dan op aarde”, zegt trainer Patrick Jaekel van het Duitse astronautencentrum EAC die Peake begeleidde. “Het is ongeveer hetzelfde als een marathon lopen met een rugzak van twintig kilogram op de schouders.”

Met de actie steunt Peake een organisatie voor jongeren met problemen.

De ruimtemarathon van de voormalige testpiloot is evenwel geen primeur: in 2007 liep astronaute Sunita Williams de Boston marathon. Zij deed er 4 uur en 24 minuten over.

Peake vertrok in december voor een missie van zes maanden naar het ISS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig