Wout Poels verrast favorieten in ijskoude Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Photo News

Wout Poels heeft een uitzonderlijk barre Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Sneeuw, hagel en vriestemperaturen speelden een hoofdrol in de laatste klassieker van het wielervoorjaar die door een manifest gebrek aan aanvalslust nooit kon boeien. De 28-jarige Nederlander van Team Sky reed op de voorlaatste klim samen met Albasini, Sanchez en Rui Costa weg uit een uitgedund peloton en klopte zijn drie tegenstanders in de sprint in Ans. Voor Poels is het de grootste zege uit zijn carrière. Hij is nog maar de vierde Nederlander die wint in Luik.

Zoals verwacht eisten de weergoden een hoofdrol op in de 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik. Het peloton kreeg in de 253 kilometer onderweg van Luik naar Bastenaken en terug de meest verschrikkelijke weersomstandigheden te verwerken. Temperaturen onder nul, regen, hagel en een pak sneeuw.

Die sneeuw zorgde er zelfs voor dat het parcours tussen kilometer 45 en 75 werd aangepast. Het traject werd van de heuvels verlegd naar de vallei. De parcourswijziging had geen invloed op het koersverloop omdat de renners net voor de eerste klim (Côte de la Roche) opnieuw op het normale traject terechtkwamen. De oudste wielerklassieker op de kalender werd op deze manier wel ingekort met vijf kilometer.

Wout Poels verrast favorieten in ijskoude Luik-Bastenaken-Luik

Op het moment van de parcourswijziging hadden acht renners al een voorsprong van tien minuten bij elkaar gebibberd. Daarbij uiteraard eeuwige aanvaller Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), altijd ijzersterk in slecht weer. De Gendt was de enige landgenoot in een groep waar ook Alessandro De Marchi (BMC Racing), Jérémy Roy (FDJ), Cesare Benedetti (BORA), Nicolas Edet (Cofidis), Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana) en Vegard Laengen (IAM Cycling) deel van uitmaakten.

Zij kleurden een voor het overige doodsaaie Luik-Bastenaken-Luik. Net zoals in de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race viel er in “La Doyenne” uren niets te beleven. Ondanks (of dankzij) het rotweer durfde niemand iets te ondernemen. Movistar liet het volledige peloton in de pas rijden en sloop kilometer per kilometer dichter naar de kopgroep toe. Achterin stond stond de deur ondertussen open. La Doyenne werd een echte “Survival of the Fittest” waarbij de ene renner na de andere sneuvelde door de sneeuw of het tempowerk van de ploegmakkers van titelverdediger Valverde.

Wout Poels verrast favorieten in ijskoude Luik-Bastenaken-Luik
Foto: BELGA

Ook onder meer de Côte de Wanne, de Haut-Levée en zelfs de Côte de La Redoute baarden een muis. Behalve dat onder meer schaduwfavorieten Majka, Slagter en Gallopin letterlijk uit de race vielen. Enkel Thomas Voeckler waagde zich aan een aanval, maar de Franse smoelentrekker werd na een korte chasse patate ook tot de orde geroepen. Met de Côte de la Roche-aux-Fauchons (op 20 kilometer van de streep) in zicht waren de laatste vluchters - Nicolas Edet en en Alessandro De Marchi - eraan voor de moeite.

Lotto-Soudal en Etixx-QuickStep dunden het peloton op de Roche-aux-Fauchons uit. Daarvan profiteerde Carlos Betancur die in de uitloper even de boel op stelten zette. Een duidelijke strategie van de ploegmakker van Valverde want op de Côte de Saint-Nicolas (op 6,5 kilometer van Luik) probeerde hij het opnieuw. Met even weinig succes, net zoals een speldenprik van Diego Rosa en Ilnur Zakarin.

Wout Poels verrast favorieten in ijskoude Luik-Bastenaken-Luik
Foto: BELGA

Zoals voorspeld ontplofte de koers op de Côte de la rue Naniot, de nieuwe steile kasseihelling op 3 kilometer van de finish. Michael Albasini stampte van iedereen weg en reed samen met Costa, Sanchez en Poels met een voorsprong van tien seconden naar de slotklim in Ans. Etixx-QuickStep (Martin en Alaphilippe) en Movistar (Valverde) waren niet meer bij machte om het gat dicht te rijden.

En zo mochten Poels, Albasini, Rui Costa en Samuel Sanchez bergop sprinten om de zege. Wout Poels begon de sprint op kop en bleek duidelijk over het beste eindschot te beschikken. Michael Albasini strandde in het wiel van de Nederlander. Ex-wereldkampioen Rui Costa moest tevreden zijn met de derde plaats. Topfavoriet Alejandro Valverde finishte ontgoocheld als vijftiende, net voor onze landgenoot en eerste Belg Dylan Teuns.

Poels nog maar vierde Nederlander die wint in Luik

Voor Wout Poels is het de eerste klassieker op zijn palmares en veruit de mooiste overwinning van zijn carrière. De 28-jarige Nederlander reed in het verleden nog voor Vancansoleil en QuickStep en is vooral gespecialiseerd in de “kleinere” wielerronden. Zo won hij dit jaar de sterk bezette Ronde van Valencia en een etappe in de Ronde van Catalonië. Afgelopen woensdag werd hij nog vierde in de Waalse Pijl. Poels’ overwinning komt dus niet uit de lucht gevallen. Poels is nog maar de vierde Nederlander die erin slaagt om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Hij treedt in de voetsporen van Ab Geldermans (1960), Steven Rooks (1983) en Adrie van der Poel (1988).

Uitslag

1 Wout Poels (Team Sky) 6:24:29

2 Michael Albasini (Orica-GreenEdge)

3 Rui Costa (Lampre-Merida)

4 Samuel Sánchez (BMC Racing) +4

5 Ilnur Zakarin (Katyusha) +9

6 Romain Bardet (AG2R) +11

7 Roman Kreuziger (Tinkoff) +12

8 Joaquim Rodríguez (Katyusha)

9 Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

10 Diego Rosa (Astana)

Bekijk de volledige rituitslag hier.

Wout Poels verrast favorieten in ijskoude Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Photo News
Wout Poels verrast favorieten in ijskoude Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Photo News