Duitse ambassadeur bevestigt vraag van Berlijn om scheurtjescentrales stil te leggen
Foto: AFP

De Duitse ambassadeur in België, Rüdiger Lüdeking, heeft zondag herhaald dat de regering in Berlijn vraagt om de “scheurtjesreactoren” Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen. Hij bevestigt daarmee dat het verzoek niet alleen van SPD-minister van Milieu Barbara Hendricks afkomstig is.

Woensdag raakte bekend dat Hendricks, een sociaaldemocrate in de regering-Merkel, de Belgische regering vraagt om de twee centrales opnieuw stil te leggen zolang er vragen blijven over hun veiligheid. Ze zwaait met een studie van de Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission, RSK), die niet kan bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten zouden opduiken. De regering-Michel liet verstaan dat ze niet twijfelt aan de expertise van de nucleaire waakhond FANC, die in november vorig jaar oordeelde dat de centrales weer mochten worden opgestart nadat ze lange tijd stil hadden gelegen.

Ambassadeur Lüdeking zei zondag dat het RSK-rapport er gekomen is na Duits-Belgisch overleg in februari en april. “Er moet meer gebeuren dan enkel theoretische oefeningen. Er moeten praktische tests worden uitgevoerd die verzekeren dat de reactoren betrouwbaar zijn”, zei hij in “Les Décodeurs” op RTBF.

Toevallig werd Doel 3 net deze week automatisch stilgelegd, zondagochtend werd de centrale opnieuw opgestart. Intussen raakte bekend dat de regering in Luxemburg zich aansluit bij de Duitse vraag om Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen. FANC-topman Jan Bens wees er in “De Zevende Dag” (Eén) op dat Duitsland en Luxemburg net twee landen zijn die uit kernenergie willen stappen en dat de Duitse veiligheidsautoriteit niet losstaat van de politiek..

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig