Nederlandse columniste vrijgelaten in Turkije

Ebru Umar, de kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst die zaterdag werd opgepakt in het Turkse Kusadasi, is weer vrij. Ze heeft zondagmiddag het plaatselijke politiebureau mogen verlaten. Dat meldt Metro, waar zij voor werkt.

De columniste werd zaterdagavond door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Ze is de hele nacht vastgehouden. Tegenover Metro, een van haar werkgevers, laat de columniste weten dat ze wel goed behandeld is geweest. Ze mag Turkije wel nog niet verlaten.

De columniste werd naar eigen zeggen opgepakt vanwege haar tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Umar schreef afgelopen week ook een kritische column in Metro over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

De columniste schreef onder meer: ‘maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig