Niemiec pakt zege in tumultueuze openingsetappe in Ronde van Turkije

Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) heeft de openingsrit in de Ronde van Turkije op zak gestoken. De Pool soleerde naar de zege in Istanboel en bleef een sprintend peloton voor. De Portugees José Gonçalves (Caja Rural) en de Italiaan Marco Zanotti (Parkhotel Valkenburg) eindigden op de dichtste ereplaatsen.

De Ronde van Turkije, dit jaar met slechts twee WorldTourploegen aan de slag, kende een nerveuze beginfase met een valpartij waarbij sprinter Carlos Barbero zijn sleutelbeen brak. Ook André Greipel en Davide Rebllin lagen tegen de grond. De wedstrijd werd nadien ook een tijdlang geneutraliseerd.

Finaal slaagde een groepje van vijf erin te ontsnappen uit het peloton. Przemyslaw Niemiec, Lluis Mas, Nikita Stalnov, Remy di Grégorio en Adam Hansen reden een voorsprong van 2:30 bij elkaar.

In het peloton was het Southeast dat de debatten leidde, maar veel dichter kwamen ze niet op de vluchters. Op 40 km van de finish liet Niemiec zijn metgezellen achter en koos hij voor een lange solo. Het leek tevergeefs, maar de Pool verzwakte niet, telde op 20 km nog steeds een bonus van drie minuten. Het peloton, waar Lotto-Soudal niet mee op kop sleurde omdat Greipel zich na zijn valpartij niet goed voelde, reageerde te laat. Weliswaar kregen ze hem in de slotkilometer nog in het vizier, toch zou Niemiec standhouden en zijn eerste zege van het jaar, zijn tweede overwinning voor het team dit seizoen, grijpen. Het was geleden van 7 september 2014 dat Niemiec nog eens mocht juichen, toen won hij de vijftiende etappe in de Vuelta.

Niemiec is ook de eerste leider. Hij telt 11 seconden voorsprong op Goncalves, die op het eind nog weg sprong uit het peloton, en 16 seconden op Marco Zanotti.