N-VA wil ‘antiverdrinkingsplan’ uitbreiden
Europees parlementslid Sander Loones Foto: Photo News

Naar analogie met het Europees akkoord met Turkije pleit de N-VA voor een ‘antiverdrinkingsplan’ dat alle landen van Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied omvat. Dat heeft Europees parlementslid Sander Loones zondag gezegd in De Zevende Dag op één.

Het akkoord met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis is omstreden, maar volgens Loones werkt het wel. Het aantal migranten dat via Turkije Griekenland bereikt, is fors gedaald, ‘maar bovenal verdrinken er geen mensen meer’, benadrukte hij tijdens een debat met Philippe De Backer (Open VLD). ‘En dat is wat deze deal in de eerste plaats is: een antiverdrinkingsplan.’

Nu de vluchtelingenstroom vanuit Libië weer groter wordt, pleit Loones er voor ook met alle andere landen rond de Middellandse Zee en in Noord-Afrika een gelijkaardig akkoord af te sluiten.

Voor de N-VA moeten de bouwstenen van dat akkoord dezelfde zijn als van de deal met Turkije: een harde aanpak van mensensmokkelaars, pushbacks, een strikte maximumlimiet op het aantal asielzoekers dat in de EU hervestigd kan worden, en meer investeringen in vluchtelingenkampen in de regio.

Philippe De Backer zei dat het instellen van een maximumlimiet in strijd is met het internationaal recht. ‘Wat gaan we dan met die andere mensen doen? Is daar dan geen oplossing voor?’