Beyoncé persoonlijker dan ooit op nieuwe plaat
Beyoncé en echtgenoot Jay Z (archieffoto) Foto: belga
De fans van Beyoncé wisten dat het er zat aan komen, maar zaterdagnacht was het zover: Beyoncé lanceerde haar nieuwe album 'Lemonade' op HBO. Grote namen uit de muziekwereld, onder wie Jack White en Kendrick Lamar, werkten er aan mee. Het is een zeer persoonlijk album geworden, dat een ode wil brengen aan de zwarte vrouw en tegelijk een verhaal vertelt van ontrouw en verzoening. Meteen een reden voor fans om te gaan zoeken naar hoe haar eigen huwelijk er voor staat: heeft rapper Jay Z haar bedrogen?

'Lemonade' is de zesde plaat van Beyoncé. Haar vorige, die gewoon 'Beyoncé' heet, dateert uit 2013. Met de hit 'Formation' gaf ze in februari al een hint naar wat voor plaat het zou worden: rauw, persoonlijk en met veel 'black power'. Ze presenteerde het zaterdagnacht op HBO als een visueel album, waar de videoclips en de styling net zo belangrijk zijn als de muziek. Die is voorlopig enkel te beluisteren op Tidal, de streamingdienst van haar man Jay Z.

Voor de muzikale kant nodigde Beyoncé goed volk uit: onder meer Jack White mocht meedoen (op 'Don't Hurt Yoursel'), net als The Weeknd ('6 Inch'), James Blake ('Forward') en Kendrick Lamar ('Freedom'). Ook Diplo, Ezra Koenig van Vampire Weekend en Father John Misty schreven mee aan de plaat.

 

#LEMONADE The Visual Album. Available now on BEYONCE.TIDAL.COM

Een foto die is geplaatst door Beyoncé (@beyonce) op

Are You Cheating on Me?

'Lemonade' is een ode aan de zwarte vrouw en de roots van Beyoncé, met hiphop en elementen van jazz uit New Orleans. "The most disrespected person in America is the black woman", zingt ze, en ze haalt er Serena Williams, Nina Simone en een speech van Malcom X bij. Ook in de beelden bij de nummers verwijst naar het zuiden van de VS en de 'Black Lives Matter'-beweging.

Volgens critici is 'Lemonade' een heel persoonlijke plaat geworden, waarin ze de moeilijke relatie met haar vader verwerkt en afrekent met problemen in haar huwelijk. Teksten als 'Are you cheating on me?' en 'You ain't married to an average bitch, boy!' suggereren dat Jay Z ontrouw was. Maar met 'Me and my baby gonna be alright, we gonna live a good life' en 'We're gonna heal. We're gonna start again' lijkt ze ook verzoening te verkondigen.

 Op zondag 31 juli komt Beyoncé naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel met de 'The Formation World Tour'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig