Oostenrijkers kiezen nieuwe president
Alexander van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat die de steun van de Groenen krijgt. Foto: REUTERS

In Oostenrijk zijn zondagochtend de stemlokalen opengegaan voor de presidentsverkiezingen. De verkiezing zou voor een politieke aardverschuiving kunnen zorgen: de kandidaten van de Groenen en het extreemrechtse FPÖ zijn de favorieten.

Zowat 6,4 miljoen burgers ouder dan 16 jaar mogen het nieuwe staatshoofd van het Alpenland aanduiden. De verkiezing zou voor de regerende coalitie van sociaaldemocraten (SPÖ) en conservatieven (ÖVP) weinig vreugde brengen. voor het eerst sinds mensenheugenis zit bij het trio topkandidaten geen lid van de twee traditionele partijen.

De kanshebbers voor het presidentsschap, dat veeleer een ceremonieel ambt is, zijn de 72-jarige professor Economie Alexander van der Bellen, een onafhankelijke gesteund door de Groenen, de 45-jarige luchtvaarttechnicus Norbert Hofer van de extreemrechtse FPÖ en de 69-jarige juriste Irmgard Griss, ook al onafhankelijk.

Rudolf Hundstorfer (SPÖ) en Andreas Khol (ÖVP) maken volgens de peilingen geen kans. De kans dat zondag al witte rook opstijgt, is klein. Meer dan waarschijnlijk komt het over enkele weken, op 22 mei, tot een beslissend duel.

Campagnethema bij uitstek was de vluchtelingencrisis, een thema dat ook de xenofobe FPÖ in de kaart speelt. Met haar twee stokpaardjes - weg met de EU en weg met de asielzoekers - scoort de partij momenteel hoog in de (algemene) peilingen.

De winnaar volgt Heinz Fischer op als bondspresident. Na twaalf jaar in het ambt, mocht hij zich niet meer kandidaat stellen. Voor hij president werd, was hij lid van de SPÖ.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig