Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 geland in Californië
De Solar Impulse vloog over de Golden Gate Bridge in San Francisco Foto: Photo News

Het Zwitserse vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse 2 is zondagmorgen iets voor 9 uur (Belgische tijd) geland in het Californische Mountain View, vlakbij San Francisco. Het vliegtuig was na het opstijgen in Hawaï bijna drie dagen non-stop onderweg.

De Zwitserse piloot Bertrand Piccard (58) legde tijdens de 9de etappe van een reis om de aarde meer dan 4.300 kilometer af. Voor de landing draaide Piccard bij zonsondergang nog een rondje rond de beroemde Golden Gate.

Solar Impulse 2 vertrok in maart 2015 in het golfemiraat Abu Dhabi en vloog via India en China naar Hawaï. Daaer moest het team rond Piccard en zijn collega André Borschberg (63) echter een pauze inlassen van negen maanden wegens beschadigde batterijen. Die hadden schade opgelopen tijdens de trip over de Stille Oceaan, een trip met een recordduur van vijf dagen en vijf nachten. Er was tijd nodig om de batterijen te herstellen en opnieuw op te laden, maar bovendien was het wachten op de ideale weersomstandigheden om opnieuw op te stijgen.

In Hawaï zaten Piccard en Borschberg ongeveer halverwege hun reis van ongeveer 35.000 kilometer rond de aarde. Er zijn 12 etappes voorzien, goed voor ongeveer 500 vlieguren. Doel van de reis is de mogelijkheden van milieuvriendelijke zonne-energie onder de aandacht te brengen.

Aan het project werken ook Belgische meteorologen mee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig